maandag 29 april 2024

Prachtige zege van Jack Linders

In een prachtig duel won Jack Linders in grootse stijl van Rutger Zwart. En dat is geen sinecure, zoals iedereen weet. Jack wist twee pionnen te veroveren en was continu in de aanval. Ondanks heftig verzet van Rutger wist hij met een pion zo ver op te dringen dat promotie niet tegen te houden was. Rutger zag het nutteloze van voortzetting in en gaf op.
Michel Westhoff moest er hard voor werken tegen de nummer twee van de ranglijst, Rob Izaks. Michel veroverde een pion en even later viel er nog een pion in het mandje. Rob vocht als een leeuw, maar het mocht niet baten. Michel is dit seizoen onverbiddelijk en ook deze zege ontging hem niet.
In de langste partij van de dag speelden Theo Meulmeester en Leo Oostendorp remise. Leo had al remise aangeboden in een eerder stadium, maar Theo wilde doorspelen. Het mocht niet baten, want geen van beiden kon de beslissende opening forceren.
Hetzelfde overkwam Kees Pieterse en Maarten ter Bals. Ook zij gingen volkomen gelijk op en dus remise.
Het wordt eentonig, want ook Ap Ketting en Ingrid Klinkhamer wisten geen bres in de verdediging van de ander te slaan.
Als laatste in dit illustere gezelschap speelden ook Han Kip en Aad de Bruijn remise. Beiden gaven in de loop van de partij zo maar een stuk weg. Eerst Han, maar tot zijn vreugde overkwam even later Aad hetzelfde. Uiteindelijk werd het een terechte remise.
Ed Blankestijn en Han van Doornen maakten er ook een mooie partij van. Ed kwam in het eindspel positioneel heel sterk te staan en Han kon niet voorkomen dat zijn dame verloren ging. Daarna was het over en uit met de pret.
Peter Aartsen bleek een maatje te groot voor Dick Langedijk. Het ging al vrij snel niet goed voor Dick en in het middenspel kwam hij van de regen in de drup. Langzaam maar zeker ging hij volkomen kopje onder.
André Langeslag was helemaal van "slag"  tegen Michel Breij. Het leek wel een weggeefactie van André zoals hij zijn stukken aanbood. In een mum van tijd lag zijn koning volkomen op zijn rug.
Daan Weenk was niet opgewassen tegen Dorinde Bierma. Dorinde speelde assertief en Daan kon dat tempo niet met goede zetten beantwoorden. Het is geen schande voor iemand die pas voor het eerste seizoen speelt en Dorinde loopt al weer heel wat jaartjes mee in de schaakwereld.
Jan Spijkerbosch bond Johan Krebs aan de zegekar. Tot het middenspel ging het gelijk op, maar daarna kon Johan de sluizen niet voldoende dicht houden. Hij verloor zo maar een stuk en daarna was het gedaan.
Bert Meester en Kees Sep maakten er ook een spektakelstuk van. Heel lang ging het gelijk op, maar plotsklaps verloor Kees een stuk. Hij wist het daarna nog bewonderenswaardig lang vol te houden, maar een mooie combinatie van toren en loper op zijn koning bracht hem op de knieën.