maandag 20 februari 2017

Titanengevechten om de koppositie

Peter Aartsen en Kees van der Wielen speelden een mooie maar vreemde partij. In de opening veroverde Peter al snel een loper en leek hij op een gemakkelijke overwinning af te stevenen. Nonchalant als hij soms kan zijn gaf hij een toren cadeau en kreeg het moeilijk. Kees stond iets beter maar door een paar mindere zetten vocht Peter zich weer terug. In het eindspel met Peter een loper en drie pionnen tegenover Kees alleen een toren ging het voor Kees mis. Het was niet meer te houden.


Leo Oostendorp moest zijn meerdere erkennen in Harry Tigchelaar, die heel goed uit de startblokken kwam. Het initiatief behoorde vanaf het begin aan Harry. Als een terriër beet hij zich vast in zijn prooi om nooit meer los te laten. Met als beloning de overwinning. Theo Meulmeester en Henk Noort maakten er een marathonpartij van. Theo kreeg heel langzaam maar zeker een overwicht en zette dit uiteindelijk om in een zege. Bas de Roos en Chiel Crielaard speelden een leuke partij. Bas veroverde een paard en dat gaf de doorslag. Chiel kon geen aanval meer ontketenen en moest zich beperken tot verdedigen. Het ging lang goed, maar de dobber ging ten lange lesten toch onder voor Chiel.

Maarten ter Bals verloor in een woelige schermutseling een stuk aan Ap Ketting, die daarna voortvarend zijn voordeel uitbuitte. De zegen voor Ap was daarna niet geheel onverwacht meer.

Dick van der Linde en Martien Birkenhäger speelden beiden een solide partij. Ze hielden elkaar goed in evenwicht. Reden voor beiden om tevreden te zijn met remise. Dick Langedijk speelde opnieuw een goede partij. Hij is duidelijk beter op dreef dan vorig jaar. Desondanks wist Ed van der Meulen Dick toch te verschalken en zegevierde met zwart. Rik Blessinga en Bert Ekkelboom waren eveneens aan elkaar gewaagd. Een remise was een terechte uitslag, daar geen van beide spelers een overwicht had. Peter Grasman, de nummer 2 van de ranglijst, moest het opnemen tegen Karin Pruijssers. Karin beheerste de openingsfase, maar Peter zag kans in de loop van de strijd het initiatief naar zich toe te trekken. Maar hoewel Peter op het moment van remise licht voordeel had weten te bemachtigen, zat er niet meer in. Karin heeft de aanval op de koppositie door Peter met succes gepareerd, al had ze het wel moeilijk deze keer. Complimenten voor Peter.

Henk Pruijssers stond voor de eerste grote krachtproef. Hij moest het met zwart opnemen tegen Simon Zwart. In de loop van de partij veroverde Henk een pion en hij buitte dit lichte voordeel uit door langzaam maar zeker als een boa constrictor de "wurging" door te voeren. Simon moest eraan geloven. Hans Hertgers sloopte langzaam maar zeker de vesting van Cor Langedijk. Laatstgenoemde hield lang stand, maar was tegen het geweld van Hans in de vorm van twee torens, een pion op de 7e lijn en een koningin niet opgewassen. Han van Doornen en Michel Westhoff tenslotte maakten er een schitterende partij van. Opnieuw leek Michel optisch slechter te staan; hij liet zelfs doelbewust een toren slaan, maar eindigde met een mooie flankaanval op de koning gecombineerd met een oersterke positionele pion en geflankeerd door een loper. Op magistrale wijze maakte hij het af, ondanks het goede tegenspel van Han.

CP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten