maandag 22 januari 2018

Mooie en spannende wedstrijden

Cees Metselaar speelde zijn eerste competitiewedstrijd tegen Jan Pakkert. Lang ging het gelijk op, totdat Jan een paard niet meer van zijn plaats kon laten gaan zonder groot verlies aan zijn kant. Dit had wel tot gevolg dat hij steeds verder in de verdediging werd gedwongen en uiteindelijk geen kant meer op kon. De eerste zege was binnen voor Cees. Berry Bonestroo en Dick Langedijk maakten er een leuke partij van. Berry mist nog ervaring, maar blies zijn partijtje goed mee. De ervaring van Dick gaf de doorslag en tevens de zege. Jan Kranenbarg moest lang geduld hebben tegen Chiel Crielaard. Jan had een overwicht, drukte dat ook uit in pionnenwinst, maar Chiel blijft een taaie tegenstander. In het eindspel kon Jan doordrukken en stond Chiel met de rug tegen de muur. De zege kon Jan toen niet meer ontgaan.

Gerard Koops speelde een prima partij tegen Jan Spijkerbosch. Het ging gelijk op, maar in het eindspel had Gerard een verrassing in petto. Hij gaf op de achterlijn van Jan schaak, ten koste van dame-verlies, waarop Jan onmiddellijk opgaf. Arnout Groen speelde tegen Kees van der Wielen. Arnout veroverde in het middenspel een stuk en buitte dit goed uit. De overwinning kon hem in het eindspel hierdoor niet meer ontgaan. Bas de Roos wist met een magnifieke zet de koningin van Maarten ter Bals te pakken te krijgen, Maarten, dit ziende, gaf op. Een mooie prestatie van Bas, want Maarten is niet eenvoudig te verrassen. Hans van Os speelde tegen een nieuwkomer, Dick Beking. De partij ging lang gelijk op, maar na een dame-afruil stond Hans in een veel mindere stelling. Dick zag het en profiteerde hier ten volle van. De eerste winst is binnen voor hem. 

Ed van der Meulen verraste zichzelf en Theo Meulmeester door in de langste partij van de dag de volle winst te pakken. Ed staat na deze overwinning op een knappe 12e plaats in een deelnemersveld van 35 spelers. Leo Oostendrop speelde tegen Han van Doornen en dat pakte niet goed voor hem uit. Han was sterk in het eindspel en Leo stond volkomen opgesloten op de achterlijn. Han maakte het fraai af. Ap Ketting is aan een uitermate sterk seizoen bezig. Nu weer speelde hij remise tegen Henk Pruijssers. Ap had een agressieve stelling en Henk moest alle zeilen bijzetten om remise te behouden. Ap is de hoogste B-speler en staat in de top-10. Een voortreffelijke prestatie.

Hans Hertgers en Harrie Tigchelaar maakten er een lange partij van. Hans had enig overwicht, maar in het eindspel trok Harrie de wedstrijd weer recht. Meer dan remise zat er voor beiden niet in. Pieter Leopold en Karin Pruijssers maakten er een spektakelstuk van. Pieter had een agressieve opening waar Karin al diep over moest nadenken. Vervolgens ontspon zich een mooi gevecht met vele schermutselingen aan de linkerflank van Karin, waarin zij ten strijde trok. Rookpluimen stegen op, een nevelig veld, maar toen de flarden vervaagden had Karin aan kwaliteit ingeboet. Het slagveld overziend trok Karin de enige juiste conclusie en trok de stekker er uit. Een mooie overwinning voor Pieter, die nu al drie zware opponenten aan de zegekar heeft gebonden.

Peter Grasman speelde tegen Bert Ekkelboom. Net als vorige week had Peter niet het beste van het spel. Een kleine vormdip kan hieraan ten grondslag liggen wellicht. Hij verloor een pion en kwam maar niet goed in spel. Bert echter, speelt iedere week de sterren van de hemel en staat niet voor niets op de tweede plek. Het gat met de nummer 3 is hiermee beduidend gegroeid.

Koploper Michel Westhoff moest aantreden tegen Jack Linders, die de laatste weken een aantal zeges had behaald. In het middenspel maakte Jack een beoordelingsfout en kon Michel een toren slaan tegen zijn eigen loper. De hele verdere partij werkte dit door in het voordeel van Michel. In het eindspel bleek het bezit van een toren tegenover de loper van Jack voldoende om twee pionnen meer te behouden dan Jack. Deze gaf dan ook op, omdat duidelijk was dat Michel ten minste één pion tot koningin zou kunnen promoveren. Hiermee blijft Michel de trotse leider.

Kees Pieterse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten