maandag 8 januari 2018

Finaleplaatsen bekend


Het was weer enorm spannend voor de Ap Ketting-Bokaal. De inzet vanmiddag was het behalen van een finaleplaats. Hans Molenveld en Michel Westhoff hielden elkaar in de 1e partij volledig in evenwicht. Remise daarom. In de 2e partij liet Hans een grote kans op het veroveren van een toren lopen. Michel herstelde zich en trok uiteindelijk met een mooie combinatie aan het langste eind.

Peter Grasman speelde met zwart tegen Harrie Tigchelaar. Lang ging de strijd gelijk op, totdat Harrie een stuk verloor. Hiermee was de partij beslecht en Harrie gaf dan ook spoedig op. De finale in de A-groep gaat tussen Michel Westhoff en Peter Grasman.

In de B-groep speelde Ap Ketting met zwart tegen Chiel Crielaard. Ap ging vol in de aanval en wist de koningin van Chiel te pakken te krijgen. Daarna was het een kwestie van de voorsprong uitbreiden. Chiel deed wat hij kon, maar moest toch al snel het hoofd buigen.

Ed van der Meulen en Peter Aartsen speelden een mooie eerste partij. Ed verloor een stuk, maar vocht zich mooi terug. Hij veroverde een toren en de strijd was weer in evenwicht. Uiteindelijk kwam er een eeuwig schaak uit door Peter. De tweede partij (rapid) kende een grillig verloop, maar hierin was Peter de bovenliggende partij en de winnaar. De finale zal gaan tussen Ap Ketting (die een naam te verdedigen heeft) en Peter Aartsen. 5 februari 2018 zullen de finales worden gespeeld.

In de reguliere competitie konden we twee nieuwe spelers welkom heten. Pieter Leopold trof gelijk een zwaargewicht in de persoon van Henk Pruijssers aan. Er volgde een prachtige partij, waar Henk eerst een pion veroverde, maar Pieter kwam bekwaam terug. In het eindspel verkreeg Pieter een stevige aanvalsstelling die Henk niet meer kon pareren. Arnout Groen moest als nieuweling aantreden tegen Martien Birkenhäger. De strijd ging heel lang volkomen gelijk op, maar in het eindspel ging Martien alsnog ten onder. Hans Hertgers en Bert Ekkelboom maakten er weer een lange partij van. Bert was sterk in de eindstrijd en besliste de partij in zijn voordeel en staat nog steeds knap op de tweede plaats.

Jan Pakkert ging ten onder tegen Hans van Os, ondanks een zwaar verdedigde stelling. De aanvalsgolf van Hans was niet te keren. Kees Pieterse had een pion meer tegen Dick Langedijk en dat was voldoende voor het behalen van een dame. Hiermee was de strijd beslecht in het voordeel van Kees. Karin Pruijssers en Jack Linders maakten er een geweldig festijn van. Karin had op een gegeven moment twee pionnen meer, maar Jack kwam sterk terug. In het eindspel had Karin nog twee stukken plus pionnen en Jack nog drie stukken plus evenveel pionnen. Jack trok aan het langste eind, wat een heel knappe prestatie is.

Gerard Koops verslikte zich al na tien zetten tegen Leo Oostendorp. Hij vergat een paard terug te halen en liep vanaf dat moment achter de feiten aan. Hij gaf daarna vrij snel op. Kees van der Wielen had het erg moeilijk tegen Bas de Roos. In het begin had Kees een licht overwicht, maar in het middenspel veroverde Bas twee pionnen. Lang zag het er naar uit dat Bas zou gaan winnen, maar Kees zag een zwakte in de defensie van Bas en buitte dit optimaal uit. Theo Meulmeester was goed op dreef tegen Han van Doornen. Han kon lang stand houden, maar Theo drukte steeds verder door. Er was voor Han geen kruit tegen gewassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten