maandag 15 januari 2018

Zinderende middag

Michel Westhoff wist de aanval van Peter Grasman op zijn koppositie af te slaan. Peter had een off-day, wat bleek uit het feit dat hij zomaar een pion liet slaan. Daarna volgden nog enige mindere zetten met als resultaat een hopeloze Waterloo-stelling. Einde oefening deze middag voor Peter. Bert Ekkelboom en Hans Molenveld maakten er een lange partij van. Lang bleef de stelling in evenwicht, maar in het eindspel had Bert toch het betere van het spel, wat hij verzilverde in de vorm van winst. Ook Jack Linders won; dit keer van Hans Hertgers, toch niet de eerste de beste. Hans verbruikte veel tijd, maar kon toch niet voorkomen dat Jack de winst naar zich toetrok. Jack is hiermee naar de 4e plaats gestegen.

Ap Ketting steeg boven zichzelf uit door remise te spelen tegen Karin. Ap had zelfs een licht betere stelling, maar kon dit niet uitdrukken in een overwinning. Een prima resultaat. Ap is hiermee de beste B-speler en staat op de 9e plaats. Ook Harrie Tigchelaar leverde een grote prestatie door Henk Pruijssers voor hem te laten buigen. In het begin had Harrie het moeilijk, maar gaandeweg de wedstrijd nam Harrie het initiatief en drukte dat in een overwicht uit met as gevolg winst. Peter Aartsen is de tweede B-speler in de top-10 met een prachtige overwinning op Leo Oostendorp. Leo heeft een niet zo goed seizoen tot nu toe en Peter doet het steeds beter. 

Han van Doornen en Ed van der Meulen maakten er een leuke partij van. Ed bood lang tegenstand, maar Han wist uiteindelijk toch door te drukken en de zege te behalen. Bas de Roos en Chiel Crielaard speelden eveneens een leuke partij. Chiel hield erg lang stand tegen Bas, maar moest in het eindspel toch zijn meerdere erkennen in Bas. Toch kan Chiel terugkijken op een mooie partij. Arnout Groen speelde tegen Jan Pakkert en moest nog aardig aan de bak. Jan speelde vlot van de lever en koos frank en vrij de aanval. In het middenspel kreeg Arnout meer grip op het spel en langzaam maar zeker bouwde hij een overwicht. In het eindspel kon Jan de aanvalsgolven niet meer pareren.

Dick Langedijk speelde tegen Jan Spijkerbosch en deed dat heel goed. In het middenspel verloor hij echter twee pionnen en dat brak hem op in het eindspel. Jan kon rustig zijn wandeling voor promotie van een pion voortzetten. Dick zag het en gaf op. Kees van der Wielen kwam verrassend een stuk achter tegen Hans van Os. Kees probeerde afruil te voorkomen en verdedigde zich bekwaam. Tot plotsklaps blijkbaar het licht uitging, want hij gaf zomaar zijn dame weg. Einde verhaal voor hem. Theo Meulmeester speelde heel goed tegen Pieter Leopold, maar kon niet voorkomen dat Pieter meer pionnen overhield. Zoals zo vaak deze middag vertaalde zich dat in het eindspel tot winst van degene die de meeste pionnen heeft. En dat was dus Pieter.

Gerard Koops had een zeldzaam mooie aanval tegen Simon Zwart. De druk op Simons koning was enorm en een uitweg leek niet meer mogelijk. En toch lukte het Simon. De prachtige aanval van Gerard stierf in schoonheid met als genadeklap verlies van zijn koningin. De aanval had misschien meer verdiend, maar daar staat tegenover dat Simon als een slangenbezweerder een uitweg vond.

Kees Pieterse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten