maandag 14 mei 2018

De nieuwe leider heet Pieter Leopold

Het was spanning en sensatie deze middag. De toppositie stond op het spel, maar ook de andere partijen waren meer dan de moeite waard. Kees van der Wielen en Han van Doornen bijvoorbeeld vochten een verbeten duel uit, waarbij ze elkaar geen meter toegaven. Tot in het laatste kwartier Han een gaatje vond, waardoor hij een toren kon bemachtigen. Waarlijk een genot om deze partij te zien. Datzelfde gold voor Chiel Crielaard tegen Erwin Rouw. Chiel speelde een puike wedstrijd, maar zag in het eindspel een zekere mat over het hoofd. Erwin kwam er goed vanaf met remise. Berry Bonestroo veroverde een koningin tegen Kees Pieterse. Maar in de euforie verloor hij zijn dame net zo snel. In het eindspel stond Kees een pion voor en buitte dat optimaal uit. Martien Birkenhäger en Ed van der Meulen waren aan elkaar gewaagd. Beiden konden geen bres slaan in de verdediging van de ander, wardoor tot remise besloten werd. Harrie Tigchelaar en Theo Meulmeester ondervonden hetzelfde. Een mooie partij, maar een duidelijke patstelling. Remise daardoor. Arnout Groen kwam een kwaliteit versus twee pionnen voor te staan tegen Simon Zwart. In het middenspel wist Arnout met een slimme zet een paard te verschalken, waarna de rest van de wedstrijd een formaliteit was. 

Frank Klinkenberg speelde een prima partij tegen Jan Kranenbarg. Jan hield lang stand, maar moest toch een stuk inleveren. In het eindspel was Jan niet opgewassen tegen de aanvalsdrift van Frank en ging ten onder. Jan Spijkerbosch leverde een mooie prestatie door Hans Molenveld te verslaan. Jan veroverde een stuk en hield de verkregen meerderheid goed vast. In het eindspel bleek dat ruim voldoende voor de zege. Bas de Roos en Gerard Koops deelden gebroederlijk het punt. De partij ging gelijk op. Na analyse bleek Gerard er iets beter voor te staan, maar de strijd was toen al gestreden. Henk Noort veroverde een stuk tegen Maarten ter Bals en gaf met een vork verdere malaise aan voor Maarten. Deze wachtte het vervolg niet af en gaf direct op. 

De eerste drie van de ranglijst speelden alle drie een verbeten strijd tegen hun tegenstanders. Bert Ekkelboom kwam twee pionnen voor tegen Henk Pruijssers, maar had niet zo veel tijd meer. Henk kwam met een geniale zet volledig terug in de wedstrijd, waarmee hij een stuk won. In een soort gentlemen's agreement werd tot remise besloten. Michel Westhoff beet zijn tanden stuk op Jack Linders, die in het begin van de partij doelbewust een dame offerde. Het werd een uiterst vermakelijke wedstrijd, waarin Michel verbeten vocht voor zijn laatste kans. Maar Jack wist van geen wijken en meer dan remise zat er niet in. Uiteindelijk werd Pieter Leopold de lachende derde, omdat hij zijn partij tegen Peter Grasman op mooie wijze wist te verzilveren. Een vooruitgeschoven pion van Pieter bracht zoveel ellende bij Peter dat hij de grip op de wedstrijd verloor. Pieter drukte door en bezet door zijn winst thans de eerste plaats.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten