maandag 9 december 2019

Veel strijd op een sombere dag in december

Martien Birkenhäger en Arnoud Groen speelden voor de Ap Ketting-bokaal tegen elkaar.  Lang ging het gelijk op, maar in het eindspel wist Arnoud kwaliteit te veroveren en daarmee de winst. Voor dezelfde bokaal speelden ook Theo van der Bijl en Gerard Koops. Theo veroverde in de openingsfase een paard, maar Gerard kwam voortreffelijk terug. Lang ging het daarna gelijk op, maar een vooruitgeschoven pion van Gerard betekende de doorbraak voor hem. Het promoveren tot dame was niet meer tegen te houden voor Theo en hij gaf op.
Ed van der Meulen en Jan Kranenbarg speelden eveneens voor de bokaal. Het was een duel waarbij beiden voluit gingen voor de winst. Jan was de speler die met de volle buit ging strijken en doorgaat naar de halve finale.
Simon Zwart moest zijn meerdere erkennen in Peter Grasman. Peter kwam een kwaliteit voor en een pion. Toen hij daarna een vork inzette op een dame/toren van Simon gaf deze op.
Berry Bonestroo en Andre Langeslag speelden een uiterst vermakelijke partij. Lang ging het goed voor Andre, maar in het eindspel verloor hij door een verkeerde zet zijn dame en daarmee de partij.
Johan Krebs speelde een goede partij tegen Ed Blankestijn, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven.
Aad de Bruijn behaalde kwaliteitswinst tegen Erwin Rouw en speelde daarna de partij gedegen uit in zijn voordeel. Ap Ketting en Frank Klinkenberg maakten elkaar het leven behoorlijk zuur. Ap had in het eindspel na gevaarlijke manoeuvres een pion voordeel, maar kon Frank niet van remise afhouden.
Bert Ekkelboom en Maarten ter Bals speelden met verve om de winst. Bert verkreeg langzaam maar zeker een betere stelling en in het eindspel veroverde hij een kwaliteit. Ondanks fel verzet van Maarten moest hij toch het onderspit delven.
Henk Noort kwam slecht uit de opening tegen Marco Verdonk. Hij kwam gelijk met de rug tegen de muur te staan en verloor een paard en een toren. Hiermee was het einde oefening voor hem.
Bas de Roos behaalde een knappe overwinning op Leo Oostendorp. De strijd ging heel lang gelijk op, maar Bas sloeg in de eindfase toe. Han van Doornen en Henk Pruijssers hielden elkaar ook heel lang in evenwicht, maar zoals zo vaak trok Henk in het eindspel toch de overwinning naar zich toe.
Karin Pruijssers en Rutger Zwart draaiden beiden behoedzaam om elkaar heen en geen van beiden trok alle aanvalsregisters open. Een logische remise was het gevolg. Ook de partij tussen Michel Westhoff en Theo Meulmeester wist geen overwinnaar te leveren. Het punt werd broederlijk gedeeld. Hans Hertgers won verdienstelijk van Peter Aartsen. Een mooie strijd met gelijke stukken in kwaliteit, maar Hans had een sterkere stelling en verzilverde dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten