maandag 19 september 2022

Rutger Zwart nog ongeslagen

Jan Spijkerbosch speelde een uitstekende partij tegen de kampioen Kees Henstra.  Met de vakantie nog in de benen kwam Kees niet goed uit de opening en verloor een pion. Daarna ontspon zich een geweldige strijd, waarin Kees weer langszij kwam. In de eindstrijd was Kees net iets geslepener dan Jan, die ten onrechte zijn dame ruilde. Daarna stond de koning van Kees in een betere positie en kon gaan snoepen van pionnen met een onvermijdelijke promotie van een pion tot dame. Jan gaf terecht op.
Henk Noort won van Frank Klinkenberg, die nog niet het niveau haalt van vorig seizoen. Frank kreeg een flinke klap te verwerken toen hij vanwege een vork zijn dame moest offeren. Toch hield hij het nog heel lang vol, maar uiteindelijk moest hij het moede hoofd buigen.
Ingrid Klinkhamer moest haar meerdere in Maarten ter Bals erkennen. Ingrid kwam twee pionnen achter en Maarten kon met 2 pionnen meer rustig opstomen naar de achterlijn van de tegenstander. Ingrid liet het niet zover komen en gaf op.
Kees Pieterse en Theo van der Bijl gingen lang gelijk op; eigenlijk tot het einde. Maar...Kees had een paard met enige pionnen en Theo een loper met pionnen. Het paard bleek sterker en kon pionnen pakken. Daarna ruilde Theo zijn loper af tegen het paard van Kees. Theo had geen pionnen meer en Kees nog twee. Hiervan zou er 1 altijd promoveren tot dame, dus gaf Theo op.
Johan Krebs moest na 2 overwinningen aantreden tegen Rutger Zwart en die bleek duidelijk een maat te groot voor hem. Geen schande, want Rutger was de nummer 2 van vorig seizoen.
Michel Westhoff en Karin Pruijssers stonden vrijwel gelijk, toen Michel in een vlaag van verstandsverbijstering zomaar een loper weggaf. Hij liep daarna nog even achter de feiten aan, schudde het hoofd vervolgens en gaf op.
Theo Meulmeester kwam riant voor tegen Han van Doornen. The had een toren tegen een loper voor Han en bovendien had hij 3 pionnen meer. In een vervroegde Sinterklaasactie gaf Theo zomaar zijn toren weg. Volkomen onnodig, hij had zelf de loper kunnen slaan. Maar door zijn overmacht van 3 pionnen wist Theo alsnog de overwinning uit het vuur te slepen. Met klamme zweethanden verliet hij de arena!
Dick Langedijk kon het niet bolwerken tegen Peter Aartsen. Hij kwam vrij snel een stuk achter en deed toen tot overmaat van ramp zijn dame gratis in de reclame. Daarna was het uiteraard snel gebeurd.
Simon Zwart en André Langeslag maakten er een leuke partij van. Het ging heel lang goed voor André, totdat hij met een pion minder vergat een vakje voor zijn koning vrij te maken. Een simpele zet met de dame zette hem schaakmat en Simon was een punt rijker.
Jack Linders en Bert Ekkelboom speelden ook een interessante partij. Bert kwam iets beter uit de opening een veroverde een toren tegen een loper voor Jack. Maar in het middenspel raakte Bert volkomen het spoor bijster. Hij kwam zwaar onder druk en nam de verkeerde afslagen. Daarna was er geen houden meer aan, zag hij door de bomen het bos niet meer en gaf op.
Han Kip en Bert Baas gaven elkaar geen duimbreed toe. Han had positioneel een iets betere stelling, maar niet genoeg om Bert op de knieën te krijgen. Een deling van het punt was wel terecht.
Fred Wilbrink won zijn tweede partij, ditmaal tegen Ed van der Meulen. Ed vergaloppeerde zich in de opening en verloor direct een pion. Daarna veroverde Fred nog een 2e pion en speelde daarna zijn 2 vrije pionnen ten voeten uit. Het was een stelling die voor Ed op termijn niet te houden was en dus gaf hij terecht op.
Aad de Bruijn en Ap Ketting waren volkomen aan elkaar gewaagd. Geen van beiden kon aanspraak maken op de overwinning en meer dan verdeling van het punt zat er dan ook niet in.



 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten