maandag 4 december 2023

Grote voorsprong voor Michel Westhoff in het klassement

Johan Krebs en Dorinde Bierma gingen in de beginfase gelijk op; ook nog even in het middenspel, maar daarna maakte Johan een cruciale fout, waardoor Dorinde een regelrechte schaakmat op het bord kon brengen.
Han van Doornen begin een flagrante misstap tegen Jan Kranenbarg, waardoor hij zijn dame in de mist zag verdwijnen. Hij speelde nog wel door, maar liep toen tegen een vork op de koning/toren aan. Daarna was het over en uit en gaf hij op.
Daan Weenk kon helaas voor hem geen gelijke tred houden met Michel Breij. Michel ging vol in de aanval en Daan had hier geen weerwoord tegen. Het volle punt dus voor Michel.
Leo Oostendorp en Theo Meulmeester smaakten weer eens het genoegen de langste partij van de dag op tafel te leggen. Desondanks wisten beiden niet door de verdediging van de ander te komen, zodat het punt gedeeld moest worden.
Michel Westhoff en Karin Pruijssers hielden elkaar ook in evenwicht. Er stond een volkomen gelijke stand op het bord met voor beiden geen uitzicht op de overwinning.
Jack Linders verraste in het eindspel Han Kip. Er was al lang sprake van een dreiging door een vork voor Han, maar het ging telkens goed. Totdat door een minder goede zet met zijn toren Jack een pion tegenover een toren en een paard kon zetten. Prompt gaf Han op.
Peter Grasman en Ed Blankestijn waren ook al aan elkaar gewaagd. Ondanks verwoede pogingen van beiden om de bovenliggende partij te worden, ging die vlieger voor geen van beiden op. Verdeling van het punt bleef als enige keuze over.
Kees Pieterse wist André Langeslag aan de zegekar te binden. Kees kwam eerst een pion voor en daarna ging André in de fout. Kees veroverde een loper, waarna het een kwestie van uitspelen was.
Ook Ap Ketting behaalde het volle punt door een schaakmat tegen Maite Castellanos Tano. Maite hield tot het middenspel het tempo van Ap bij, maar daarna werd ze volledig teruggedrongen en verloor aan kwaliteit. De schaakmat kon niet uitblijven.
Henk Noort won van Ingrid Klinkhamer. Positioneel was er voor Ingrid niets aan de hand, maar om onverklaarbare redenen deed zij een verkeerde zet, terwijl de goede zet wel in haar hoofd zat. Prompt verloor ze een loper en gaf daarna gelijk op.
Kees Henstra speelde tegen Peter Aartsen, die goed tegenspel bood. Hij kon echter niet verhinderen dat Kees de bovenliggende partij was. Toen hij zijn dame verloor was het een verloren zaak voor Peter. Hij speelde nog wel even door, maar dat veranderde niets aan het feit.
Bert Baas veroverde in de openingsfase een pion op Aad de Bruijn en dat liep als een rode draad door het restant van de partij. Aad kon niet meer in zijn spel komen en alleen nog maar verdedigen. Toen Bert een tweede pion pakte en dreigde met promotie van een pion gaf Aad logischerwijs op.
Maarten ter Bals en Frank Klinkenberg speelden een uiterst leuke partij. Maarten dacht de buit binnen te halen door het veroveren van de dame van Frank, maar zag de gevolgen hiervan blijkbaar niet goed in. Want ook Frank kon zijn dame veroveren en daarna een betere stelling deponeren. Dit resulteerde uiteindelijk in de volle winst voor Frank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten