maandag 27 november 2023

Knappe overwinning van Jack Linders en Frank Klinkenberg

Maite Castellanos Tano speelde met verve tegen Leo Oostendorp. De openingsfase was voor Leo, die een pion won.  Maite verdedigde zich in het middenspel bekwaam, maar kon niet verhinderen dat Leo steeds verder naar voren drong. Op de achterlijn van haarzelf verloor ze een toren en daarna was het met enige zetten een echte schaakmat voor Leo.
André Langeslag en Dick Langedijk speelden een wilde wedstrijd. In het begin verloor André al zijn dame. Maar Dick liet zich van zijn gulle kant zien en leverde ook zomaar zijn dame in. Daarna werd het een knotsgekke partij, waarbij uiteindelijk het punt verdeeld werd.
Ap Ketting en Ed Blankestijn gingen redelijk gelijk op, totdat Ap plotsklaps in een vroege Sinterklaas zet zijn dame weggaf. Daarna was het snel over en uit met de pret voor hem.
Michel Westhoff en Rob Izaks maakten er ook een spektakel van. Michel kwam een pion voor en dat bleek de basis voor de overwinning. Hij stond positioneel beter en dreigde een tweede pion voor te komen. Rob overzag het slagveld en gaf zich gewonnen.
Bert Baas en Jack Linders hielden elkaar ook heel lang in evenwicht, totdat Bert een fout maakte en een paard gratis in de aanbieding deed. Daarna gaf hij redelijk snel op.
Han Kip had Maarten ter Bals al vrij snel in een wurggreep. Maarten spartelde wel even tegen, maar kon geen deuk in een pakje boter slaan. Han ging als een ware gladiator over het veld en hakte er duchtig op los. Over en uit voor Maarten.
Simon Zwart speelde voor de Ap Ketting- bokaal tegen Han van Doornen. Hij deed dat verdienstelijk, maar kon toch niet voorkomen dat Han een kwaliteit in de vorm van een paard won. Han buitte dit volledig uit, ruilde gedegen af en was heer en meester in het eindspel.
Henk Noort kwam ronduit matig uit de openingsfase tegen Peter Aartsen en leverde zomaar zijn dame in. Dan weet je het wel. Henk speelde nog lang door, maar min of meer tegen beter weten in, hopend op een foutje. Die maakte Peter niet en hij maakte het vervolgens bekwaam af.
Aad de Bruijn had in Kees Henstra een heel sterke tegenstander. Aad hield redelijk lang gelijke tred, maar verloor in het middenspel toch een pion. In het eindspel trok Kees alle registers open en veroverde een toren van Aad. Laatstgenoemde spartelde nog even tegen, maar boog toen het hoofd.
Michel Breij en Kees Pieterse speelden of de duivel hen op de hielen zat. Binnen een kwartier vlogen meer dan de helft van de stukken van het bord. Nadat de kruitdampen opgetrokken waren had Kees twee pionnen meer. Tot overmaat van ramp verslikte Michel zich in een zet en verloor daarmee zijn toren. Het was gelijk gedaan hierna.
Frank Klinkenberg en Peter Grasman speelden een uiterst boeiende partij. In het middenspel stond Peter iets beter, maar offerde hij een paard voor 2 pionnen. Dat bleek de sleutel voor Frans voor de overwinning. In een prachtig eindspel kwam hij onder de aanval van Peter uit en het was een kwestie van tijd voor een schaakmat. Ook Peter zag het en gaf op.
Rutger Zwart en Karin Pruijssers maakten er ook een spektakelstuk van. Het ging min of meer gelijk op, maar Rutger wel met de meeste dreiging. In een heel moeilijke stelling wist Karin een prachtige tegenaanval te lanceren, waarbij Rutger deze keer het nakijken had. Een knappe overwinning voor Karin, die daardoor is opgeklommen naar plaats vier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten