maandag 21 januari 2019

Zinderende wedstrijden met verrassende ontknopingen

Bas de Roos en Martien Birkenhäger speelden een solide partij tegen elkaar. Dit hield gelijk in dat er geen kansen kwamen. De remise stemde beiden tevreden. Hans Molenveld en Ap Ketting speelden een boeiende partij. Hans verbruikte echter meer tijd. In een gelijke stelling bood Ap remise aan, maar Hans zag klaarblijkelijk nog kansen en wilde doorspelen. Uiteindelijk bleef de partij volkomen in evenwicht, maar Hans ging door de vlag. Hans Hertgers kwam in het middenspel tegen Michel Westhoff beter te staan en veroverde zelfs twee pionnen. Michel vocht terug en bracht het terug tot 1 pion. Maar Hans bleef er beter voorstaan en had met een centrumpion in het midden gewoon moeten winnen. Maar Hans beoordeelde de situatie verkeerd en verloor zijn pion. Om het nog erger te maken kwam Michel beter te staan met zijn koning. Hans zag het en gaf op. Michel ontsprong dus op miraculeuze wijze de nederlaag en pakte zelfs de volle winst.

Frank Klinkenberg speelde tegen Simon Zwart. Frank ontbeert nog wat ritme en de geslepen vos Simon maakte daar dankbaar gebruik van. Hij kwam een stuk voor te staan en maakte het Frank zo lastig dat deze opgaf. Berry Bonestroo speelde tegen nieuwkomer Jan Bouwhuis een prima wedstrijd. Jan moest vol aan de bak, maar het lukte hem om een dusdanige aanval op te zetten dat Berry het onderspit moest delven. Han van Doornen speelde tegen Theo Meulmeester die niet goed uit de opening kwam. Han kwam duidelijk voor te staan, maar Theo vocht zich terug tot een pion achterstand. De pionnen van Han stonden echter zo offensief dat Theo toch ten onder ging.

Bert Ekkelboom en Peter Grasman speelden een mooie partij, waarbij Bert kwaliteit won. Maar de tijd zat weer eens tegen voor Bert en dus was remise een logisch gevolg. Aad de Bruin speelde tegen Kees Pieterse. Aad had een mindere dag en verloor onnodig een kwaliteit. Hij kwam dit niet meer te boven en gaf na een aantal zetten op. Karin Pruijssers en Bert Baas speelden een prachtige partij. Bert kwam beter te staan halverwege de strijd (twee pionnen voor), maar Karin had een paar mooie zetten daarna waarbij ze de balans weer in evenwicht bracht. In het eindspel  kwam Karin zelfs twee pionnen voor, maar Bert had een heel dreigende pion op de rechterflank om te kunnen promoveren. Karin offerde haar toren tegen de pion. In het eindspel had Karin drie pionnen en Bert een toren. In een prachtig gevecht bleef de balans uiteindelijk in evenwicht.

Ed van der Meulen speelde een prima partij tegen de koploper Henk Pruijssers. Ed bleef tot het einde gevaarlijk, al stond hij toen een pion achter. De dreiging met zijn twee torens was zo sterk, dat Henk alles uit de kast moest halen om een mat te voorkomen. Dit deed hij echter keurig en wikkelde de partij vervolgens in zijn voordeel af. Ed kan terugzien op een knappe wedstrijd. Jack Linders maakte korte metten met Gerard Koops die vanaf zet 1 in de verdediging stond. Jack dreef Gerard met de rug tegen de muur en Gerard kon geen kant meer op. Gedecideerd trok Jack de overwinning naar zich toe.

Maarten Verdonk en Arnout Groen speelden ook een puike partij. Arnout kwam niet helemaal goed uit de opening maar wist dit toch recht te trekken. In het eindspel viel er voor beiden geen winst meer te behalen, waarop tot remise besloten werd. Maarten ter Bals behaalde een mooie overwinning op Peter Aartsen. Lang ging de strijd gelijk op, maar Maarten zag kans om zijn pionnen langzaam maar zeker door te schuiven richting de achterlijn. Met telkens schaak geven door een pion, kon hij Peter steeds verder terugdrijven. Toen de situatie zo ernstig was dat Peter een toren zou gaan verliezen, gaf hij op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten