maandag 14 januari 2019

Enerverende middag in een stampvolle zaal

Allereerst willen Michel en ik jullie allemaal bedanken voor de mooie cadeaubon. Veel te gek eigenlijk, maar we zijn er wel blij mee. Evenals  met de mooie woorden die Bas de Roos sprak namens jullie. We gaan weer met frisse moed verder.

Leo Oostendorp is aan een soort wederopstanding bezig dit seizoen. Hij speelt de sterren van de hemel; ditmaal tegen de koploper Henk Pruijssers. Leo veroverde een pion en Henk moest echt alle zeilen bijzetten om weer langszij te komen. Beiden konden tevreden zijn met de puntenverdeling. Ook Hans Hertgers en Bert Ekkelboom hielden elkaar in evenwicht. Ook dit was een terechte uitslag, want de strijd ging volkomen gelijk op. Michel Westhoff opende agressief tegen Theo Meulmeester, die gelijk in de verdediging werd gedrongen. Theo verdedigde zich bekwaam, maar kon niet voorkomen dat Michel een pion pakte. In het eindspel was de druk op Theo zo groot, dat hij zich niet meer staande kon houden. Een mooie overwinning voor Michel.

Bas de Roos had het moeilijk tegen Ap Ketting. Ap speelt meestal offensief en dat was vanmiddag niet anders. Ap won kwaliteit en drukte langzaam maar zeker door. Op een gegeven moment kon Bas niet anders dan capituleren. Marco Verdonk won al vrij snel door middel van een vork een toren van Kees van der Wielen. Wat Kees hierna ook deed hielp niet. Marco had kwaliteit veroverd en breidde dit langzaam uit. De partij werd dan ook in het voordeel van Marco beslecht. Erwin Rouw en Simon Zwart speelden een leuke partij. Ze hielden elkaar lang in evenwicht, maar Simon had wel het initiatief. Erwin werd steeds verder naar achteren gedrukt en kon geen kant meer uit. Simon maakte het bekwaam af.

Henk Noort worstelde weer lang met zichzelf tegen Berry Bonestroo. Henk had een kwaliteit meer, maar Berry verdedigde zich manhaftig. Terwijl de seconden wegtikten en de zweetdruppels op het voorhoofd van Henk verschenen gebeurde dan toch het "wonder". Henk maakte het af, maar kon een zucht van opluchting niet verbergen. Han van Doornen had het heel moeilijk tegen Jan Kranenbarg. Jan stond in het middenspel zelfs iets beter, maar in het eindspel bleek Han toch over de beste papieren te beschikken. Deze partij toonde weer eens aan dat een eindspel verre van gemakkelijk is.

Deze middag werden ook de kwartfinales voor de Ap Ketting-bokaal gespeeld. In de B-groep speelde Martien Birkenhäger tegen Hans Molenveld. De eerste partij werd remise en verdiende ook geen winnaar. Beiden speelde een gedegen partij zonder fouten. In de barrage trok Martien het initiatief naar zich toe en behaalde de overwinning. Maarten ter Bals kwam goed uit de startblokken tegen Dick Langedijk. Maarten zette grote druk en Dick kwam in de problemen. Hij had bovendien last van de zon en die factoren bij elkaar opgeteld deden hem de das om. Maarten pende in een combinatie van loper en een pion Dick zijn dame en koning. Na de val van de dame was het klaar. Gerard Koops had het betere van het spel in de partij tegen Ed van der Meulen. Gerard was scherp en veroverde kwaliteit. Hij buitte dit vervolgens gedegen uit en trok de overwinning naar zich toe. De laatste wedstrijd (Jan Spijkerbosch tegen Berry Bonestroo) is door afwezigheid van Jan uitgesteld.

In de A-groep speelden Peter Aartsen en Jack Linders tegen elkaar. Het ging lang gelijk op, maar in het eindspel was Jack heel scherp en wist de overwinning binnen te slepen. Bert Baas en Harry Tigchelaar speelden een prachtige partij. Harry wist heel lang bij te blijven, wat op zich al een compliment waard is. Bert besliste in het eindspel de partij, maar dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Arnout Groen en Karin Pruijssers maakten er ook een enerverend gevecht van. Arnout slaagde erin om kwaliteitswinst te behalen, maar ging nog bijna ten onder. Maar door zijn dame terug te brengen in de verdediging kwam uiteindelijk alles goed en wist Arnout de overwinning te behalen. Peter Grasman en Kees Pieterse speelden de laatste partij. Peter was de agressor en Kees verdedigde. In het eindspel had Kees een pion meer, maar Peter had de druk op de ketel. Het werd een kat-en-muisspel, waarbij Peter uiteindelijk door een verkeerd ingeschatte zet met een toren deze verloor. Hij gaf hierna gelijk op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten