dinsdag 8 januari 2019

Een middag met enige verrassende uitslagen

In een uiterst spannende partij tussen Jack Linders en koploper Henk Pruijssers kwam er geen overwinnaar. Er werd op het scherp van de snede gevochten in een mooie partij. Michel Westhoff speelde tegen Karin Pruijssers en nam halverwege de partij de verkeerde afslag. Die leidde naar niemandsland oftewel verlies. Na analyse bleek hij inderdaad de verkeerde keuze te hebben gemaakt, waarvan Karin ten volle profiteerde. Berry Bonestroo gaf dapper partij tegen Marco Verdonk. Uiteindelijk gaf de routine van Marco de doorslag, maar Berry bewees eens te meer goede stappen te zetten. Dat belooft nog wat voor de toekomst.

Ap Ketting zette een gewaagde aanval in tegen Leo Oostendorp. Zou die lukken dan zou hem dat veel opleveren. Leo kon slechts één goede tegenzet doen. Hij verzaakte daarin niet en trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe. Ap zag zich met zijn toren tegenover een loper en paard geplaatst. Met een zekere elegantie besliste Leo de partij in zijn voordeel. Kees van der Wielen kwam goed uit de openingsfase in zijn partij tegen Martien Birkenhäger. Martien verdedigde echter goed en wist in het middenspel een gemene vork te plaatsen die Kees een stuk kostte. Daarna sprokkelde Martien nog twee pionnen bij elkaar en dwong Kees steeds verder achteruit tot er ten slotte geen ontkomen meer aan was.

Jan Kranenbarg speelde tegen Erwin Rouw en keek al snel tegen een pion achterstand aan. Dit bleef eigenlijk de hele wedstrijd zo, maar Erwin kon niet door het verdedigingspantser van Jan breken. Remise was derhalve op zijn plaats. Han van Doornen begon goed tegen Bas de Roos, bouwde aan een overwicht en snoepte twee pionnen van Bas. In het eindspel kwam Bas steeds verder onder druk te staan en bleken de twee pionnen fataal voor hem. Een verdiende overwinning voor Han. Henk Noort kwam heel slecht uit de opening tegen Hans Molenveld en verloor al snel een loper. De hele wedstrijd kon Henk zijn eigen spel niet meer spelen en Hans sloeg op het eind toe. Ed van der Meulen en Dick Langedijk hielden elkaar lang in evenwicht, maar in het eindspel toonde Ed zich net iets beter. Dick deed een paar mindere zetten en Ed sleepte de winst binnen.

Maarten ter Bals speelde tegen Bert Baas en kwam al redelijk snel in moeilijkheden. Hij verloor een paard en toen Bert met een mooie loper-zet Maartens koning schaak gaf en hiermee zijn koningin viel was het pleit beslecht. Theo Meulmeester speelde een moeizame verdedigingspartij tegen Peter Grasman. Peter had de ene na de andere aanval op het bastion van Theo, die steeds verder in het nauw kwam. Het was een kwestie van tijd, voordat de muur zou instorten. Het duurde lang, maar de bressen werden groter en groter tot het definitieve gat werd geslagen. Een mooie prestatie van Peter, want Theo is geen makkelijke tegenstander.

Bert Ekkelboom had over geluk niet te klagen tegen Gerard Koops. Het leek wel of Bert niet goed uit de winterstop was teruggekeerd, want hij verloor tijdens de partij twee pionnen. Maar uiteindelijk wist hij met een puike mat toch de winst binnen te halen. Hij kon opgelucht ademhalen en Gerard treuren over zijn verlies. Peter Aartsen en Hans Hertgers speelde als laatsten voor een plek in de kwartfinale van de Ap Ketting-bokaal. De eerste partij eindigde in remise, hetgeen van Peter een geweldige prestatie is. Want Hans is een geduchte tegenstander, waar menigeen van verliest. In de barrage van tweemaal 15 minuten toonde Peter zich met een fraaie mat de sterkste.

Volgende week dus staat de kwartfinale voor beide groepen op het programma, naast de gewone interne competitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten