maandag 14 oktober 2019

Zinderende partijen

In een uiterst boeiende partij wist Frank Klinkenberg Hans Hertgers te verschalken met een mat. Hans had een stuk meer, maar kon zijn overige stukken niet ontwikkelen. Frank daarentegen trok volop ten aanval en Hans had niet voldoende tijd meer om na te denken. Met nog slechts twee minuten op de klok voor Hans sloeg Frank toe. Peter Grasman en Henk Pruijssers hielden elkaar redelijk in evenwicht, maar Henk wist een pion buit te maken. Dit speelde in het eindspel een belangrijke rol. Peter moest verdedigen en kwam er niet meer uit. Na afruil van een toren gaf hij, de stelling overziende, op.

Ap Ketting en Han van Doornen streden om de overwinning, maar meer dan een gelijkspel leverde het hen niet op. Bij een in evenwicht zijnde stand bood Ap remise aan, hetgeen Han aanvaardde. Ook de partij tussen Martien Birkenhäger en Henk Noort eindigde in remise. Martien stond iets sterker, maar kon dit niet uitbuiten. Ad Langeslag veroverde een stuk tegen Johan Krebs en even later zijn koningin. Hiermee was de partij over en uit. Jan Kranenbarg moest alle registers opentrekken tegen Berry Bonestroo die steeds beter gaat spelen. De ervaring van Jan gaf echter de doorslag. Hij veroverde een toren tegen een paard en in het eindspel kon hij nog een toren verzilveren. Daarna was het een kwestie van goed uitspelen.

Erwin Rouw verraste Dick Langedijk met een mat. De partij ging lang gelijk op, maar net als vorige week sloeg Erwin in het eindspel onverwacht toe. Michel Westhoff kwam goed uit de opening tegen Peter Aartsen, die het al snel heel moeilijk kreeg. Michel veroverde de ene na de andere pion en Peter trok snel de conclusie dat dit een verloren middag was. Leo Oostendorp en Aad de Bruijn hielden elkaar ook heel lang in evenwicht, totdat Aad een verkeerde zet met de koning deed. Het verlies van een toren werd het gevolg hiervan en daarmee de partij.

Jan Spijkerbosch was niet opgewassen tegen Gerard Koops, die heel secuur speelde en Jan geen enkele kans tot ontplooiing van zijn stukken gaf. Gerard veroverde kwaliteit en daarmee de partij. Bert Baas moest alle zeilen bijzetten om een remise uit het vuur te slepen tegen Rutger Zwart. In een uiterst boeiende partij werd het punt gedeeld. Theo Meulmeester en Arnoud Groen speelden eveneens remise. Ook hier een zinderende partij met Arnoud het meest in de aanval, maar Theo pareerde prima.

Karin Pruijssers wist in een heel mooie partij Bert Ekkelboom te verslaan. Bert veroverde een pion, maar Karin bouwde een uiterst gevaarlijke stelling op en bleef continu daarna gevaarlijk. Uiteindelijk kon zij de volle buit binnenhalen. Simon Zwart wist na een ongelukkige zet van Ed van der Meulen een stuk te bemachtigen en speelde daarna een gewonnen partij.

Er werd ook nog geloot voor de Ap Ketting-bokaal. Binnenkort wordt de indeling voor beide groepen gepubliceerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten