maandag 11 november 2019

Veel remises op een regenachtige middag

Er was één wedstrijd voor de Ap Ketting-bokaal. Die ging tussen Theo Meulmeester en Peter Aartsen. Laatstgenoemde won; hij had in het eindspel een koningin tegen twee stukken voor Theo. Peter had ook meer pionnen. Theo gaf de strijd op. Michel Westhoff kwam in de verdrukking tegen Karin Pruijssers die erg aanvallend speelde. Karin wist (wat vanmiddag vaak gebeurde) twee pionnen te winnen en daarmee de wedstrijd. Karin is tevens de nieuwe koploper! Hetzelfde gold voor Kees Pieterse tegen Erwin Rouw. Kees kwam twee pionnen voor en dreigde  hiermee een dame te halen. Erwin zag dit gebeuren en gaf op.

Martien Birkenhäger en Jan Kranenbarg speelden een uiterst leuke partij, waarin geen van beiden een overwicht wist te behalen. Remise was het logische gevolg. Dit gold ook voor de partij tussen Bas de Roos en Ap Ketting. Geen van beiden wist een betere stelling te veroveren en de gesloten remise was derhalve een logische uitkomst. Gerard Koops ontsnapte aan een nederlaag tegen Henk Noort. Gerard gaf tot drie keer toe zomaar een stuk weg. Het laatste stuk nota bene terwijl hij met een andere zet de partij volledig naar zijn hand had kunnen zetten. Beide spelers hadden na afloop vrede met de remise.

De snelste partij van de dag kwam op naam van Peter Grasman en Theo van der Bijl. Theo kwam niet goed uit de opening en verloor al snel een pion, daarna nog een pion en vervolgens ging het helemaal mis. Peter maakte hiervan gretig gebruik en haalde de overwinning gedegen binnen. Frank Klinkenberg kwam beter uit de opening dan Simon Zwart, maar laatstgenoemde herstelde zich keurig. Ook deze partij kende geen winnaar. Hetzelfde gebeurde tussen Rutger Zwart en Henk Pruijssers. Veel dreiging, Henk in het eindspel iets offensiever, maar niet genoeg voor een overwinning.  Rutger had daarvoor een mooie kans op de overwinning ook laten liggen.

Dick Langedijk kwam niet goed uit de opening en kwam al vrij snel in de verdrukking. Hij kon alleen maar meer verdedigen tegen Ad Langeslag en zakte steeds verder in het moeras. Ad zette hem zo onder druk, dat Dick de partij moest opgeven. Johan Krebs en Aad de Bruijn maakten er ook een leuke partij van. In het begin had Johan het overwicht, maar vanaf het middenspel draaide Aad de zaken om. Langzaam maar zeker draaide hij Johan de duimschroeven aan, totdat er geen ontkomen meer aan was. Een zege voor Aad dus.

Ed van der Meulen wist een goed spelende Berry Bonestroo toch te verslaan. Ondanks zijn krappe resterende tijd wist Ed de partij naar zich toe trekken en in winst om te zetten. Arnout Groen had ook al twee pionnen meer dan Maarten ter Bals. Ondanks uitstekend verdedigen van Maarten moest hij in het eindspel toch zijn meerdere in Arnout erkennen. Bert Ekkelboom behaalde een mooie overwinning op Han van Doornen, die uitstekend tegengas gaf. Maar .. in het eindspel wist Bert een pion te bemachtigen en een dusdanige stelling op te bouwen dat er voor Han uiteindelijk geen eer meer te behalen viel.

Tot slot nog dit: Roeland Pruijssers - ons bekend vanwege de simultaans - geeft via Twitch.tv uitgebreide analyses van gespeelde partijen. Ook geeft hij commentaar bij eigen online snelschaakpartijen. Dit is de volledige link:
https://www.schaakstad-apeldoorn.nl/blog/live/twitch-tv-monkey-chess/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten