maandag 4 november 2019

Mooie strijd om de Ap Ketting-bokaal

Vol passie werd er gestreden in de eerste ronde om de Ap Ketting-bokaal, waarvan de uitslagen tevens meetellen voor de interne competitie. Bas de Roos speelde een daverende partij tegen Henk Pruijssers met beiden een koning en vier pionnen, maar door een mooie manoeuvre van Henk kwam zijn koning in een betere positie en moest Bas de partij opgeven. Ook Karin Pruijssers won haar partij tegen Ap Ketting. Ap kwam een pion achter en kon het tij niet meer keren. Hetzelfde gold voor Kees Pieterse die een pion achter kwam tegen Peter Grasman. Kees zat volledig in de verdrukking en zag de winst terecht naar Peter gaan.

Martien Birkenhäger speelde een uitstekende partij tegen Frank Klinkenberg en wist een mooie overwinning in de wacht te slepen. Maarten ter Bals moest alle registers opentrekken om een pion voor te komen tegen Berry Bonestroo. Uiteindelijk gaf die extra pion ook de doorslag in het voordeel voor Maarten. Hij is hierdoor tevens de nieuwe leider van het klassement. Simon Zwart kwam een stuk achter tegen Henk Noort, maar vocht zich verbeten terug in de strijd. Hij kwam weer langszij en sloeg in het eindspel na een mindere zet van Henk genadeloos toe.

Ed van der Meulen stond lange tijd positioneel iets slechter dan Aad de Bruijn, maar in het eindspel kwam Ed geweldig terug en wist zelfs de volle winst te behalen. Jan Kranenbarg won van Johan Krebs in een snelle partij. Jan had het initiatief en Johan kon slechts verdedigen met verlies van kwaliteit en daarmee de wedstrijd. Gerard Koops sloeg ook snel toe in de partij tegen Dick Langedijk. Dick had enige mindere zetten die Gerard goed uitbuitte. De partij was redelijk snel over en klaar.

Erwin Rouw vocht voor wat hij waard was tegen Theo van der Bijl, maar dat was niet voldoende. Theo speelde gedegen zonder fouten en veroverde kwaliteit en daarmee de wedstrijd. Ad Langeslag ging in de openingsfase fout tegen Han van Doornen. Han strafte dit direct af en maakte professioneel een eind aan de partij. Bert Ekkelboom en Michel Westhoff speelden op het scherp van de snede. Michel probeerde de dame te verschalken van Bert, maar kwam van een koude kermis thuis. Bert kantelde de partij in zijn voordeel en vlak voor het mat zou worden gaf Michel op.

Rutger Zwart en Bert Baas speelden de eerste partij remise. Beide heren zijn aan elkaar gewaagd. De barrage moest een winnaar voortbrengen. Met beiden nog minder dan een minuut op de klok ging het fout voor Bert. Arnold Groen en Hans Hertgers maakten er een uiterst lange en aantrekkelijke partij van. Zoals wel vaker is gebeurd bij Hans speelde de tijdnood hem parten. Hij ging door de klok.

Speelschema's Ap Ketting-bokaal:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten