maandag 6 september 2021

Gelijk vuurwerk in de eerste ronde

Theo van der Bijl en Peter Grasman speelden een leuke partij. Helaas voor Theo verloor hij een pion en kwam in het middenspel in moeilijkheden. Met een paardensprong kon Peter een kwaliteit veroveren, die niet af te dekken was. Dit overziende gaf Theo op.
Jan Kranenbarg verschalkte Peter Aartsen in een uiterst boeiende partij. Jan offerde zijn dame, maar behield twee torens en twee lopers tegenover Peter een toren en zijn dame. Jan zette zoveel druk op de koning van Peter dat die in een hopeloze positie schaakmat kwam te staan. Een heel knappe overwinning van Jan.
Johan Krebs haalde het volle punt binnen tegen Chiel Crielaard. Chiel had vandaag een mindere dag en kwam al snel achter in kwaliteit. Toen hij ook nog zo maar een paard weggaf, gaf hij terecht op.
Rutger Zwart en Karin Pruijssers hielden elkaar lang in evenwicht. Toch bleek de stelling van Karin in de eindfase niet zo sterk en wankelde. Voordat Karin in kwaliteit achter zou komen te staan, gaf ze op.
Hans Hertgers en Han van Doornen maakten er een lange partij van. Ook hier ging het lang gelijk op, waarbij Han wel een dubbelpion had. Uiteindelijk wist Hans de zege binnen te slepen.
Kees Pieterse en Michel Westhoff speelden een relatief korte partij. Tot het middenspel ging het gelijk op, maar toen ging het mis voor Michel. Hij vergaloppeerde zich door zijn toren te laten slaan voor een paard. Toen Kees direct daarna zijn dame en een toren afruilde bleef in de eindstrijd een toren voor Kees over tegenover een loper voor Michel. Ook had Kees nog een pion meer. Michel gaf op.
Maarten ter Bals en Ap Ketting hielden elkaar 19 zetten lang in een wurggreep. Daarna explodeerde de partij en vlogen de pionnen elkaar om de oren. Maarten wist er echter wel twee meer te veroveren en toen Ap daarna zijn toren in de aanbieding deed was het spel over en uit, met Maarten dus als winnaar.
Ook Dick Langedijk en André Langeslag waren aan elkaar gewaagd. Tot het eindspel ging het vrijwel gelijk op, maar toen wist Dick een pion te veroveren en André's stelling onder zware druk te zetten. Zo zwaar zelfs dat hij er met schaakmat een einde aan kon maken.
Frank Klinkenberg en Leo Oostendorp maakten er een marathonpartij van. Leo had in de loop van het spel een pion veroverd en buitte dit in het eindspel ten volle uit. Zijn pion aan de zijkant was niet meer tegen te houden voor Frank. Een leuke partij om te aanschouwen.
Ingrid Klinkhamer maakte haar debuut tegen Ed van der Meulen. Het was een heel spannende partij met in het eindspel toch uiteindelijk voordeel voor Ed. Hij had eveneens een niet meer af te stoppen pion. Een knap begin desondanks voor Ingrid, die zeker wel haar partij mee zal gaan blazen.
Kees Henstra had bij zijn debuut een zware tegenstander getroffen in de persoon van Henk Pruijssers. Alhoewel Henk een kwaliteit meer had, ging het spel volkomen gelijk op. De remise op het eind kwam dan ook niet geheel onverwacht. Veel tegenstanders zullen een zware dobber aan Kees gaan krijgen.
Simon Zwart dolf het onderspit tegen Theo Meulmeester die daar heel lang voor moest knokken. Het ging heel lang gelijk op, maar in het eindspel had Theo toch de overhand. Maar van een leien dakje ging het zeker niet, hetgeen een compliment voor Simon betekent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten