maandag 20 september 2021

Heel veel marathonpartijen

Ingrid Klinkhamer behaalde de eerste overwinning. Chiel Crielaard werd aan de zegekar gebonden. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In het begin stond Chiel zelfs beter, maar in het eindspel wankelde zijn stelling en moest hij opgeven. Ook Theo Meulmeester, tot vandaag koploper, speelde manmoedig tegen Rutger Zwart. Het werd een titanenstrijd, waarbij Rutger pionnenvoordeel behaalde, wat uiteindelijk ook de doorslag gaf.

Karin Pruijssers en Bert Ekkelboom vochten ook een verbeten duel uit. Karin veroverde een kwaliteit voor een pion en buitte dit in het eindspel ten slotte uit. Maar het ging met veel pijn en moeite en ze moest er hard voor knokken om de winst te verzilveren. Michel Westhoff speelde in het begin van zijn partij tegen Peter Aartsen gedegen en wist al vrij snel de dame te veroveren. Hij stond eigenlijk gewoon gewonnen, maar werd nonchalant. Eerst kon hij een vork geven op de twee torens van Peter, maar verzuimde dit. Daarna liet hij zich volkomen onnodig schaakmat zetten. Peter lachte uiteraard in zijn vuistje.

Leo Oostendorp en Kees Pieterse maakten er een marathonpartij van. Kees stond vanaf het begin onder druk, maar hield het heel lang vol. Met evenveel stukken in het eindspel wist Leo dusdanig de druk op te voeren dat de dame van Kees vleugellam werd, terwijl de dame van Leo heerste. Dit resulteerde ten slotte in een schaakmat. Ook Frank Klinkenberg en Henk Noort verbruikten veel tijd. Het ging lang gelijk op met Frank als initiatiefnemer en Henk in de verdedigende rol. Uiteindelijk viel de muur van Henk, net als die van Jericho en kwam Frank als triomfator uit de strijd tevoorschijn.

Bert Baas speelde tegen Dick Langedijk en wist al vrij snel diens dame te veroveren onder verlies van een loper. Daarna herpakte Dick zich en werd het nog een leuke partij, waarbij Bert wel het volle punt pakte. Johan Krebs was niet opgewassen tegen Aad de Bruijn. Geen schande, want Aad speelt heel degelijk. Johan verloor een stuk en daarna werd het een glijdende schaal voor hem. Kees Henstra haalde het volle punt binnen tegen Peter Grasman. Kees wist in de loop van het spel drie pionnen te veroveren en Peter wist dat het hiermee tot een voor hem negatief einde zou komen. Hij gaf logischerwijze op.

Jan Kranenbarg was niet opgewassen tegen Maarten ter Bals. In het middenspel verloor Jan een kwaliteit en hij kwam die slag niet meer te boven. Toen er in het eindspel nog een kwaliteit viel gaf hij op. Simon Zwart en Han van Doornen speelden de langste partij van de dag. Simon kwam een loper voor, maar Han vocht zich verbeten terug. In het eindspel zag het er naar uit dat Simon de betere kansen had, maar daar dacht Han anders over. Hij slaagde erin de rollen om te draaien en de winst naar zich toe te trekken. Knap gedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten