maandag 7 maart 2022

Spannende wedstrijden om Ap Ketting-bokaal

Er werden twee wedstrijden voor de Ap Ketting-bokaal gespeeld. Bert Baas en Kees Henstra speelden remise, dus moest er een barrage volgen. Beiden hadden vijftien minuten op de klok. Het werd spannend, omdat de tijd letterlijk drong. In het eindspel wist Bert een pion te veroveren. Bovendien had hij een paard tegenover Kees een loper. De velden van de pionnen van Bert stonden op de andere kleur dan de loper. Kees zag de bui hangen en gaf op.
De andere partij ging tussen Leo Oostendorp en Aad de Bruijn. Ook hier spannend tot aan de eindstrijd. Met een mooie zet van zijn paard wist Aad dusdanig een bres te slaan in de verdediging van Leo dat deze het hopeloze van zijn stelling inzag.
 
Ap Ketting bond Dick Langedijk aan zijn zegekar. Tot aan het eind van het middenspel kon Dick gelijke tred houden, maar daarna sloeg Ap onverbiddelijk toe.Bas de Roos zette Henk Noort erg onder druk. Zo zeer zelfs, dat een loper en toren van Henk nooit van zijn plek zijn geweest. Henk kon geen kant op en moest met lede ogen toezien dat hij langzaam maar zeker werd vermalen. Ed van der Meulen speelde tegen Johan Krebs. In het middenspel kwam Ed agressief naar voren en moest Johan terug. Er viel een paard en even later was het weer raak. Johan kon niet anders dan opgeven.
 
Maarten ter Bals en Henk Pruijssers hadden de langste partij van de dag. In het eindspel had Maarten nog twee pionnen tegenover Henk drie. Maar de positionering van de stukken van Henk was beter en Maarten kon alleen verdedigen. Henk had een vrije pion die Maarten moest tegenhouden. Maar door een zet van Henk op de dame en koning moest Maarten de dames wel afruilen. Dat was gelijk het einde.
 
Kees Pieterse en Han van Doornen gaven elkaar geen duimbreed toe. In een volkomen gelijke stelling werd het punt gedeeld. André Langeslag speelde goed tegen Theo van der Bijl. Zo goed zelfs, dat Theo een toren verloor tegenover slechts een loper voor André. In het eindspel ging het alsnog mis voor hem. In een moeilijke stelling nam André de verkeerde afslag en die leidde prompt tot een doodlopende weg. Theo wiste zich het zweet van het voorhoofd en had over geluk niet te klagen.
 
Karin Pruijssers en Michel Westhoff maakten er een leuke partij van. Michel kwam even een pion voor, maar zette daarna een pion op een minder goede plaats. Hij kwam zwaar in de verdrukking en verloor op de achterlijn een stuk. Daarmee was het over en uit voor hem. Peter Grasman had een off-day. Kan iedereen overkomen. Theo Meulmeester kon hierdoor een makkelijke overwinning behalen. Iets wat anders waarschijnlijk veel strijd had opgeleverd. Bert Ekkelboom en Hans Hertgers speelden ook een interessante partij. Maar… er was evenwicht en geen van beiden kon zonder grote risico's aanvallen. Daarmee was het pleit beslecht en werd het punt gedeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten