maandag 15 januari 2024

Veel mooie partijen op een natte maandagmiddag

Kees Henstra opende met de Deense gambiet en verraste hiermee Leo Oostendorp. Kees veroverde een pion en was daarna constant de aanvallende partij. Leo moest in de loopgraven terug en kwam niet meer aan aanvallen toe. Met een prachtige combinatie viel Kees aan en scoorde een regelrechte schaakmat.
Jack Linders speelde een prima partij tegen Peter Aartsen. Lang ging het goed voor Peter, maar toen gaf hij zomaar een toren in de aanbieding voor een loper. Daarmee was het pleit beslecht en gooide hij de handdoek in de ring.
Marco Verdonk bond André Langeslag aan de zegekar. Ondanks het tegenspartelen van André wist Marco de duimschroeven aan te draaien. Hij veroverde wat pionnen en toen er een toren in de aanbieding kwam nam hij die ook nog even mee. Daarna was het redelijk snel uit met de pret en ging het volle punt naar Marco.
Kees Pieterse en Ap Ketting gaven elkaar geen duimbreed toe. Beiden konden geen bres in de verdediging van de ander slaan en besloten gemoedelijk tot remise.
Opnieuw kwam Michel Westhoff met de schrik vrij; ditmaal tegen Bert Baas. Michel had een pion meer, maar maakte een kostbaar foutje waardoor Bert voor de ruil van een loper een toren kon bemachtigen. Dankzij de ijzersterke aanvalstelling van Michel werd toch besloten tot verdeling van het punt.
Hetzelfde gebeurde met de partij tussen Theo Meulmeester en Rob Izaks. Rob had een pion meer, maar kon niet door de stugge verdediging van Theo komen. Na heel lang spelen werd besloten het punt te delen.
Aad de Bruijn (het wordt eentonig) had ook een pion meer tegen Han van Doornen. Maar ook hier was de stelling van Han voldoende om tot verdeling van het punt over te gaan.
Peter Grasman wist wel te scoren; Maarten ter Bals werd hier slachtoffer van. Daar zag het lang niet naar uit, maar toen Maarten zijn paard te ver voor de troepen liet draven ging het mis. Er was niet voldoende ondersteuning en de knol ging ten onder. Daarmee ook de partij voor Maarten.
Ingrid Klinkhamer is inmiddels een vervaarlijke tegenstandster voor de meesten. Ditmaal maakte zij korte metten met Michel Breij. Ze veroverde een pion en een loper en speelde het daarna gedegen uit. Michel kon alleen nog maar het hoofd buigen en opgeven.
Dick Langedijk moest alle zeilen bijzetten om zich Daan Weenk van het lijf te houden, maar dat deed hij professioneel. Hij bleef kalm, veroverde een stuk en speelde daarna een gewonnen partij.
Theo van der Bijl en Ed Blankestijn speelden voor de neutrale toeschouwer een uiterst boeiende partij. Theo kwam heel slecht uit de startblokken en verloor twee pionnen. Gelukkig voor hem maakte Ed daarna een fout en kon prompt een loper inleveren. Daarna werd het heel spannend. Ogenschijnlijk was er een wankel evenwicht, maar de koning van Theo stond volkomen in de hoek met nul procent beenruimte. En dat speelde hem in de slotfase parten. Ed viel aan met de dame, veroverde een pion en kon in een combinatie met een toren zowaar een dodelijke schaakmat geven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten