maandag 29 januari 2024

Heel knappe overwinning van Rob Izaks

Rob Izaks leverde een topprestatie door Kees Henstra in een rechtstreeks duel voor de tweede plaats te verslaan. Rob wist in de loop van de spannende en tevens langste wedstrijd van de dag een pion te veroveren en bouwde dit in het eindspel met de verovering van een tweede pion verder uit. Toen hij ook nog een vork op het bord bracht en daarmee kwaliteit veroverde gaf Kees op.
Johan Krebs was weer terug en kan redelijk tevreden terugkijken op een goede partij. Weliswaar verloor hij van Marco Verdonk, maar vooral in de openingsfase bracht hij een aantal prima zetten. Helaas voor hem ging het daarna in het middenspel niet goed genoeg en gaf hij een paard weg. Daarna ging het bergafwaarts en moest hij capituleren.
Ap Ketting won door een zeldzame vergissing van Han van Doornen. Han had een paard als dekking op een dreigende schaakmat van Ap gezet, maar vergat dit even. Hij verplaatste het paard en viel prompt in de gegraven kuil.
Daan Weenk begint langzaam maar zeker de opwaartse lijn te pakken te krijgen. Hij speelde tegen Kees Pieterse en deed dat tot het middenspel prima. Toen zag hij een dreiging op een paard over het hoofd en verloor dit stuk. Hierdoor kon hij geen aanvallende impulsen meer brengen en verloor steeds meer terrein. Uiteindelijk verloor hij nog een toren, waarmee het over en uit was.
Bert Baas en Peter Aartsen speelden een betrekkelijk korte partij. Peter ging volslagen de mist in en verloor zijn dame. Weliswaar kreeg hij er een toren voor terug, maar het verschil was te groot.  Het duurde dan ook niet lang of een schaakmat volgde.
Theo van der Bijl en Maarten ter Bals maakten er ook een spektakelstuk van. Het spel golfde op en neer, waarbij Maarten een pion voor kwam. Theo bood remise aan, hetgeen Maarten weigerde. Dat kwam hem even later duur te staan, want hij gaf zomaar een pion weg. Door afruil van lopers kwam Theo positioneel veel beter te staan met een pion en kon die promoveren tot dame. Daarmee was het pleit beslecht.
Kees Sep en Rutger Zwart vochten op het scherpst van de snede, waarbij Rutger alle zeilen bij moest zetten om geen averij op te lopen. Kees had een pion meer, maar Rutger wist toch het halve punt te verzilveren.
Peter Grasman en Jack Linders waren tot een vervelend moment voor Peter volkomen aan elkaar gewaagd. Plotsklaps was Peter even het spoor bijster en verloor prompt een toren. Direct hierna gaf hij op.
Leo Oostendorp was een maatje te groot deze middag voor Dorinde Bierma. Leo kwam voortvarend uit de startblokken en overrompelde de stelling van Dorinde. Binnen korte tijd verloor ze een paard en een loper. Ze begreep dat er niets meer te halen viel, koos eieren voor haar geld en gaf terecht op.
Dick Langedijk veroverde in de openingsfase een pion tegen Han Kip. Han schrok gelijk wakker en zette een tandje bij. Dick probeerde in het spoor mee te gaan, maar zag de achterlichten van Han langzaam maar zeker verdwijnen. Met andere woorden; Han herstelde zich en stelde orde op zaken. Gelet op de ranglijst niet verwonderlijk dat hij tenslotte het volle punt bemachtigde.
André Langeslag en Michel Breij maakten er een waar spektakelstuk van. André begon uitermate slecht aan de partij en verloor twee stukken. Over en uit zou je zeggen, maar Michel gaf vanuit het niets zomaar zijn dame weg. Hiermee waren de rollen volledig omgedraaid en kwam Michel in het nauw. Het werd zo erg dat hij zelfs een schaakmat aan de broek kreeg. Uiterst vermakelijk om te zien.
Aad de Bruijn en Theo Meulmeester wisten ook een mooie partij op het bord te toveren. Theo had een kwalitatief mindere stelling en werd in het nauw gedreven. Met een prachtige combinatie-zet kwam Theo volledig in de verdrukking en kreeg een schaakmat om de oren.

Kees Pieterse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten