maandag 18 maart 2024

Aad de Bruijn en Rob Izaks winnaars van de Ap Ketting-bokaal

Daan Weenk heeft de smaak te pakken, want voor de tweede opeenvolgende week wist hij een overwinning te behalen. Dit keer een mooie schaakmat tegen André Langeslag. Knap gedaan en een mooie opsteker voor Daan.
Johan Krebs was niet opgewassen tegen Han van Doornen. In het middenspel drong Han aan en Johan moest kwaliteit inleveren. Langzaam maar zeker verloor hij terrein en noodgedwongen verloor hij nog een stuk. Daarna gaf hij terecht op.
Peter Grasman kwam twee pionnen voor tegen Leo Oostendorp. Maar Leo had met een ijzersterk paard een zet die een volledige omwenteling van de partij te weeg bracht. Met deze zet was de partij in feite volledig in handen van Leo. Er zou of een schaakmat volgen of zoveel kwaliteitsverlies dat de partij eveneens verloren zou zijn. Peter dacht even diep na en kwam ook tot deze conclusie.
Voor de Ap Ketting-bokaal speelden Aad de Bruijn en Henk Noort van de B-groep in de finale. Aad sloop op kousenvoeten naar voren en ontketende in het eindspel zoveel druk op de koning en torens dat Henk geen kant meer op kon. Hij stond als een verslagen bokser hangend in de touwen en was volledig groggy. Aad is dus de winnaar van deze groep.
In de A-groep ging de finale tussen Rob Izaks en Rutger Zwart. Het gebeurt zelden dat Rutger een partij verliest, maar vanmiddag was het dan zo ver. Hij verloor kwaliteit en kon het tij niet meer keren. Hij speelde nog enige tijd door, maar zag in dat er vandaag niets te halen viel. Rob is dus de trotse winnaar van deze groep.
Ap Ketting en Dick Langedijk maakten er een leuke partij van. Ap was beslist de bovenliggende partij en viel gedecideerd aan. In een vloeiende aanval wist hij Dick een schaakmat aan te smeren.
Michel Westhoff moest alle zeilen bijzetten om de overwinning te pakken tegen Maarten ter Bals. Maarten speelde gedegen en kwam slechts 1 pion achter. Voor het eindspel was dat voldoende voor Michel om aan het langste eindje te trekken.
Frank Klinkenberg speelde een uitstekende partij tegen de favoriet Jack Linders. Het zag er lang naar uit dat Frank inderdaad zou gaan verliezen, want hij kwam in kwaliteit achter. Maar met een mooie zet kwam hij sterk terug. In het eindspel had Frank een toren met een pion tegenover Jack een loper en een paard. Beiden konden zich geen enkele misstap veroorloven en bleven dus voorzichtig. De remise die eruit voortvloeide was terecht.
Peter Aartsen had een mindere dag tegen Ed Blankestijn. Al heel snel verkeek hij zich en verloor pardoes zijn dame. Hij gaf gelijk op, wetende dat verder spelen hem toch niets meer zou opleveren.
Dorinde Bierma weerde zich kranig tegen Jan Spijkerbosch. Maar ze kon toch niet verhinderen dat in het eindspel Jan een aantal pionnen en een loper had en zij alleen pionnen met een koning. Uiteraard was de combinatie loper en koning voldoende om de ondergang van Dorinde te bewerkstelligen.
Ingrid Klinkhamer verloor van Theo Meulmeester. Het ging gelijk op, totdat Ingrid vergat een paard veilig te stallen. Prompt zei Theo dankjewel en verdween het paard van het bord. Gelijk hierna gaf Ingrid op.
Kees Pieterse speelde tegen Michel Breij. Kees was de aanvallende partij en veroverde een pion. Daarna ruilde hij vrij snel alles wat mogelijk was af en liet het op zijn ene pion meerderheid aankomen. Dat was ook voldoende, hetgeen Michel ook direct inzag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten