maandag 20 maart 2017

Gestage opmars van Harrie Tigchelaar en standvastige leider

Chiel Crielaard won na een tijdje droog te hebben gestaan van Dick Langedijk. Lang ging het gelijk op, maar in het eindspel bleef Chiel over met een toren en pionnen terwijl Dick alleen nog een paar pionnen had. Daarmee was het pleit beslecht en gaf hij op. Rik Blessinga en Peter Grasman besloten tot remise; dit terwijl de stand op het bord daar nog geen aanleiding toe gaf. In een externe competitie was de strijd met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nog wel doorgegaan.


Ook Han van Doornen en Ap Ketting remiseerden. Hier was de stand wel dusdanig dat remise een logische optie was. Hans van Os wist eveneens remise letterlijk in de wacht te slepen tegen Ed van der Meulen. Ed stond een stuk voor, maar Hans vocht zich goed terug en smaakte het zoet van een remise. Ook Theo Meulmeester en Hans Hertgers kwamen remise overeen. Een mooie partij om te zien die terecht geen winnaar opleverde. Harrie Tigchelaar is de laatste weken op oorlogspad. Deze keer bond hij in een boeiende snelle partij Michel Westhoff aan zijn totempaal. Harry veroverde een pion en bouwde een dusdanige stelling met op zoveel druk dat hij Michel dwong tot een afruil met fatale gevolgen. Na de afruil kon Harry vrij snel schaakmat forceren. Het verschil met nummers 2 en 3 is niet groot meer. Dat belooft nog wat voor de komende weken.

Ook Martien Birkenhäger leverde een puike prestatie door van Peter Aartsen te winnen. Martien had veel minder tijd over dan Peter, maar met een pion meer handelde hij de zetten bekwaam af met winst als gevolg.  Dick van der Linde stond lange rijd slechter tegen Jan Bontje, maar wist toch de overwinning te behalen. Het gebrek aan wedstrijdervaring speelde Jan parten. Toch kan hij moed putten uit deze partij, omdat het niveau bij hem een stijgende lijn vertoont. Maarten ter Bals liet er bij zijn terugkeer (waar we heel blij mee zijn) geen twijfel over bestaan, dat de vechtlust niet ontbreekt.

Bert Ekkelboom die zijn tegenstander was had geen moment kans op een betere stelling en gebruikte vrij veel tijd. Maarten accepteerde de aangeboden remise met een blije glimlach. Karin Pruijssers blijft zich handhaven als de onbetwiste nummer 1. Simon Zwart bood prima tegenstand, maar kon uiteindelijk niet tegen het aanvalsgeweld van Karin op. Bas de Roos en Henk Noort speelden een leuke partij, zonder dat het tot echte hoogtepunten kwam. Beiden zagen op een gegeven moment in dat remise de enige logische uitslag zou zijn. Jan Pakkert verzette zich dapper tegen Kees Pieterse maar moest toch het onderspit delven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten