maandag 6 maart 2017

Salonremise en marathonpartij

Karin Pruijssers speelde tegen haar vader Henk Pruijssers. Er kwam geen degen-gekletter aan te pas; eerder een stille trom. Na een handvol zetten viel het woord remise al. Uit deze partij zal geen familievete voortkomen. Martien Birkenhäger en Ap Ketting hielden in een leuke partij de bakens in evenwicht. Ap was in het begin sterk aanvallend, maar Martien verdedigde zich bekwaam. Later golfde het op en neer, maar geen van beiden wist voordeel te behalen. Jan Bontje redde het niet tegen Hans van Os. Zijn verdedigingsmethodiek liet te wensen over en hij verloor zo maar een stuk. Met goed aanvalsspel wist Hans door te drukken en Jan kon geen kant meer op. Ook zijn koningin stortte ter aarde en het leed was geschied. Peter Grasman speelde tegen Simon Zwart en verloor. Peter dacht klaarblijkelijk al aan de internationale dag van de vriendschap (maar die is pas op 30 juli) en gaf in een vlaag van goedmoedigheid zo maar een paard weg. Simon wist hier wel raad mee en maakte de partij bekwaam af.


Michel Westhof speelde tegen Hans Hertgers. Een boeiende partij ontrolde zich voor de neutrale toeschouwer, waarbij Hans met zijn stukken voor veel dreiging zorgde. Michel hield lang stand, maar verloor een pion en met een dubbelpion kon hij ook geen kant op. Hans trok langzaam maar zeker het "wurgkoord" aan en Michel gaf uiteindelijk op. Dick Langedijk speelde tegen Peter Aartsen. Dick gaf onnodig een stuk weg en daarmee de partij. Want Peter liet het voordeel niet glippen. Hij veroverde zelfs een tweede stuk en daarmee was het pleit beslecht.

Ed van der Meulen en Dick van der Linde hielden elkaar lang in evenwicht. Toch maakte Dick een foutje, waarvan Ed direct profiteerde. Een mooie overwinning voor Ed daarom. Harry Tigchelaar is aan een indrukwekkende opmars bezig. Ondanks taai verzet van Rik Blessinga wist Harry de zege toch binnen te slepen. Een pion meer op een gegeven moment een pion die langzaam maar zeker opstoomde naar de achterlijn van de tegenstander. Hoe Rik het ook probeerde, Harry hield hem in een onbuigzame tang. Han van Doornen is ook in the winning mood. Deze keer wist hij Bert Ekkelboom, toch een vervaarlijk tegenstander, op de knieën te krijgen. Daar was veel voor nodig, maar Han had geduld. Een prima zege.

Bas de Roos streed met de moed der wanhoop tegen Kees van der Wielen. Bas kwam ook gevaarlijk door, maar Kees wist goed te pareren. En Kees bezat zelfs twee stukken meer, zodat Bas een ongelijke strijd met de moed der wanhoop probeerde om te draaien. Het lukte niet en Kees was de terechte winnaar. Ook Theo Meulmeester moest tot het uiterste gaan tegen Jan Kranenbarg. Heel lang ging de strijd gelijk op, maar in het eindspel met een pion meer voor Theo speelde deze het solide uit. Een leuke partij om naar te kijken. Henk Noort en Chiel Crielaard speelden zonder klok en dat was te merken. Iedereen was al weg en zij speelden nog steeds. De uitslag moest zelf door Henk worden gemeld; zo lang duurde het. Uiteindelijk trok Henk letterlijk aan het langste eind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten