maandag 3 april 2017

Zeldzame nederlaag koploopster

De grootste verrassing vanmiddag was toch wel de overwinning van Harry Tigchelaar op de koploopster Karin Pruijssers.  Met zwart nog wel wist Harry Karin uiteindelijk als een bokser in de hoek in de touwen te dringen waaruit Karin niet meer kon ontsnappen. Een prima zege dus van Harry. Jan Pakkert speelde een leuke partij tegen Chiel Crielaard, maar kon niet verhinderen dat Chiel de partij en daarmee de winst naar zich toetrok. Simon Zwart speelde tegen Michel Westhoff en vergaloppeerde zich al heel snel. Hij gaf een toren weg en was daarna kansloos. Michel speelde het bekwaam uit. Ook Peter Grasman gaf een toren weg tegen Theo Meulmeester. Peter stond met wit lange tijd iets beter, maar na de weggave was er geen houden meer aan. Theo moest er nog hard voor werken, maar haalde de zege binnen. Han van Doornen vergaloppeerde zich al in het prille begin. Hij deed een verkeerde zet met een pion en blokkeerde daarmee een eventuele terugtocht van zijn eigen paard. Henk Pruijssers is er de man niet naar om deze buitenkans te laten ontglippen. Onder het motto "kat in het bakkie" verdween het paard en daarmee de hoop van Han op een goed resultaat. Gedegen speelde Henk de partij in zijn voordeel uit.


Dick Langedijk kon het niet bolwerken tegen Hans van Os, ondanks verwoede pogingen om het tij te keren. Hans had voordeel en bleef dit houden met als resultaat dus de winst. Cor Langedijk en Rik Blessinga hadden een uiterst boeiende partij waar de strijd heel lang in evenwicht was. Toch lukte het Cor in het eindspel het initiatief naar zich toe te trekken en het vervolgens om te zetten in de zege. Henk Noort speelde al weer een marathonpartij tegen Dick van der Linde. Dick viel aan, stond beter maar in het eindspel ebde het voordeel weer weg. Een uiteindelijke remise dus, waarbij Dick de zege heeft laten glippen. Ed van der Meulen maakte het zichzelf ontzettend moeilijk tegen Kees van der Wielen. In het middenspel stond Ed er beter voor, enige pionnen meer en tot zeven achtereenvolgende zetten aan toe had hij de mogelijkheid om schaakmat in 2 zetten te geven. Maar… Ed zag het niet en zwoegde verder. Uiteindelijk met nog een korte tijd op de klok wist hij alsnog de winst te behalen, maar hij had het veel eerder zichzelf gemakkelijk kunnen maken.

Kees Pieterse en Jan Kranenbarg hielden elkaar in evenwicht. Kees offerde een paard in de hoop op een snelle schaakmat, maar kwam bedrogen uit. Gelukkig voor hem kon Jan niet naar voren komen. Hij stond min of meer vast op de achterlijn en een logische remise was het gevolg. Martien Birkenhäger speelde erg goed tegen Bert Ekkelboom. Helaas moest hij een stukoffer brengen en twee doorlopende pionnen te kunnen pakken. In het eindspel was het paard van Bert een kwelgeest voor Martiens pionnen en terecht gaf hij op. Desondanks prima gespeeld en Bert moest er voor knokken.

Bas de Roos behaalde een mooie overwinning op Peter Aartsen. Peter was volop in de aanval maar strandde en Bas nam het over. Hij had een prachtige aanval waartegen de koningin van Peter niet bestand was met alle fatale gevolgen van dien. Leo Oostendorp was weer terug en moest aan de bak tegen Ap Ketting. Ap verdedigde zich bekwaam en Leo,s pogingen tot winst liepen allemaal stuk. Maarten ter Bals was een maatje te groot voor Jan Bontje. Geen schande want Maarten is een A-speler en Jan is nog maar aan zijn eerste seizoen bezig. Dit soort partijen zijn leerzaam voor hem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten