maandag 19 november 2018

Henk Pruijssers is de trotse nieuwe koploper

Henk Noort en Simon Zwart speelden een lange partij. Simon stond positioneel iets sterker, maar Henk ging er verrassend met de buit vandoor. De langste partij van de middag ging tussen Bert Baas en Bert Ekkelboom. De heren gingen de strijd vol aan. Bert B. was in het begin iets sterker, maar Bert E. stond in het eindspel iets beter. Het was al donker toen er alsnog tot remise besloten werd.

Henk Pruijssers bond de strijd aan met Theo Meulmeester, en met succes. Ondanks fel verzet van Theo wist Henk een mooie loperaanval in samenhang met zijn dame te bewerkstelligen. Het kostte Theo een toren en ook de partij. Henk heeft hiermee Michel Westhoff van de troon gestoten. Michel verloor van een prima spelende Harry Tigchelaar, die het hoofd koel hield. Michel vergaloppeerde zich in een zet en kwam prompt in de problemen. Die kwam hij niet meer te boven. Harry bezet inmiddels een fraaie derde plaats.

Arnout Groen had het betere van het spel tegen Karin Pruijssers en kwam twee pionnen voor. Arnout had eigenlijk moeten winnen, maar maakte een beoordelingsfout. Karin zag het gat en dook erin met een onverwachte winst tot gevolg. Berry Bonestroo verdedigde zich bekwaam tegen Bas de Roos. In een knotsgekke stelling met het afruilen van stukken kwam Bas meer ongeschonden uit de strijd dan Berry. Vier pionnen voor Bas tegen een van Berry. Toch wist Berry er nog twee af te snoepen, alvorens Bas definitief toesloeg.

Kees van der Wielen won van Henk Jongejan. Geen schande voor Henk die pas met zijn eerste jaar bezig is en dit jaar als een leerproces moet zien. Kees trok in het middenspel het initiatief naar zich toe en maakte het vervolgens mooi af. Kees Pieterse en Martien Birkenhäger speelden een scherpe partij, waarbij ze elkaar niets toegaven. In een moeilijke stelling met evenveel stukken werd tot remise besloten. Ed van der Meulen speelde tegen Erwin Rouw en veroverde in het middenspel twee pionnen. Langzaam maar zeker bouwde Ed aan de overwinning, die hem ten slotte ook toeviel.

Dick Langedijk en Jan Kranenbarg speelden voor de Ap Ketting-Bokaal. De partij werd remise. Door een misverstand werd de barrage niet meer gespeeld en gaat Dick door naar de volgende ronde. Gerard Koops had een makkie doordat Aad de Bruijn er niet was. Peter Aartsen trok energiek ten aanval tegen Hans Molenveld, die geen verweer had tegen het sterke aanvalsspel van Peter. Ondanks verwoede pogingen van Hans om de doorbraak tegen te houden, lukte dat niet. Peter sloeg bressen in de verdediging van Hans en veroverde twee kwaliteitsstukken. Toen ook de dame ten onder ging was het pleit beslecht.

Ap Ketting en Jack Linderts maakten er een prima partij van. Heel lang bleef de partij in evenwicht, totdat Jack een pion veroverde. Die bleek in het eindspel de sleutel tot de overwinning. Peter Grasman en Maarten ter Bals speelden een mooie partij, waarbij de krachten volledig gelijk waren. Totdat… Peter met een gemeen vorkje kwam op de toren/koning. Hiermee was de strijd gestreden en boog Maarten het moede hoofd.

Volgende week zal er worden geloot voor de tweede ronde van de Ap Ketting-Bokaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten