maandag 12 november 2018

Knappe overwinning van Harry Tigchelaar

Om de Ap Ketting-Bokaal werden twee2 partijen gespeeld. Michel Westhoff speelde tegen Kees van der Wielen. Kees maakte een beoordelingsfout en liep daardoor tegen mat aan. Tot dat moment was de partij redelijk in evenwicht. Ed van der Meulen wist zijn partij tegen Chiel Crielaard te winnen. Chiel had een mindere dag en gaf na verloop van tijd op. Er moet nog een partij worden gespeeld en dan wordt er geloot voor de volgende ronde.

Martien Birkenhäger speelde een prima partij tegen de sterke Bert Baas. Lang hield Martien stand, maar op een gegeven moment kon hij tegen het aanvalsgeweld van Bert niet meer op. Berry Bonestroo kwam niet helemaal goed uit de openingsfase tegen Simon Zwart en liep vrij snel tegen een pion achterstand op. In de loop van de partij wist Simon nog meer kwaliteit te veroveren en was er voor Berry geen winst meer weggelegd. Simon trok de partij naar zich toe en won verdiend. Kees Pieterse en Han van Doornen speelden remise na een leuke partij; Kees kwam een kwaliteit voor, maar had Han twee pionnen meer. Het uiteindelijke resultaat stemde beiden tevreden.

Theo Meulmeester en Harry Tigchelaar speelden op het scherpst van de snede. Lang bleef de partij in evenwicht, maar in het eindspel had Harry het iets betere van het spel. Dit resulteerde in een overwinning voor hem. Peter Grasman speelde een mooie partij tegen Jack Linders. In het eindspel gaf Jack na een mooie zet van Peter op. Karin Pruijssers is blijkbaar over de mindere periode heen. De winst op Gerard Koops was overtuigend en getuigde van klasse. Met een gedekte vork zou zij een toren van Gerard pakken. Dit ziende gaf Gerard al voor de uitvoering van de zet op.

Bas de Roos en Henk Noort hielden elkaar in evenwicht. Henk had een heel klein positioneel voordeel, maar te weinig om er mee uit de voeten te kunnen. Dick Langedijk verschalkte Erwin Rouw na een beoordelingsfout van Erwin. Positioneel was Erwin zelfs licht in het voordeel, maar een verkeerde plaatsing van zijn toren gaf Dick de gelegenheid tot het geven van mat. Aad de Bruijn speelde tegen Hans Molenveld. Hans gaf uitstekend partij, maar verloor toch een kwaliteit tegen Aad. Deze speelde het vervolgens bekwaam uit, ondanks het goede tegenspel van Hans.

Peter Aartsen en Hans Hertgers maakten er een mooie partij van. Lang hield Peter stand, maar in het eindspel had Hans toch de betere papieren. Langzaam maar zeker drukte hij door en pakte vervolgens de volle winst. Bert Ekkelboom moest hard werken tegen Maarten ter Bals, die uitstekend partij gaf. In de eindfase sloeg Bert alsnog toe. Hulde aan Maarten voor het goede tegenspel. Henk Pruijssers en Arnout Groen vochten een verbeten duel uit. In het eindspel had Arnout een loper plus pionnen tegen Henk een paard plus pionnen. Henk wist in een bloedstollende eindsprint de zege te behalen en blijft daardoor keurig op de tweede plaats.

10 december  speelt Roeland Pruijssers simultaan bij ons. Een hele eer! Roeland analyseert op dit moment alle partijen om het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Caruana. Zijn analyses zijn te vinden op www.schakers.info. Wellicht kunnen wij met zijn analyses ons voordeel doen!

Kees Pieterse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten