maandag 3 december 2018

Middag vol verrassingen

Het was me het middagje wel. Strijd om de Ap Ketting-Bokaal en enige zware beoordelingsfouten, waardoor zekere winst werd omgezet in verlies. Het overkwam Michel Westhoff, die in volstrekt gewonnen positie stond tegen Peter Grasman, maar vergat op de achterlijn een opening te houden voor zijn koning. In geklopte positie kon Peter zijn koningin op de achterlijn brengen en ging Michel schaakmat. Volkomen tegen de verhouding in. Bert Baas speelde solide tegen Simon Zwart. Langzaam maar zeker rukte het aanvalsleger op en Simon verloor twee stukken. Hierna was er geen houden meer aan.

Henk Noort speelde overtuigend tegen Henk Jongejan. Henk Jongejan moest in de verdediging en kwam hier niet meer uit. Leo Oostendorp en Bas de Roos gaven elkaar goed partij. Bas kon het heel lang bijbenen, maar in het eindspel toonde Leo zijn oude klasse. Harry Tigchelaar moest hard werken tegen Kees van der Wielen. Kees stond er zelfs een tijdje beter voor, maar een "vork" van Harry gaf de doorslag. De vork was op de koning en dame. De dame viel en daarmee was het pleit beslecht in het voordeel van Harry.

Ap Ketting en Ed van der Meulen speelden broederlijk remise. Geen van beiden had een overwicht. Hetzelfde gold voor Kees Pieterse en Erwin Rouw die elkaar in een Houdini-greep hielden. Alle pionnen stonden nog op het bord. Voor beiden een niet te nemen vesting. Hans Molenveld hield nieuwkomer Marco Verdonk van het lijf. Marco had een kwaliteit meer op een gegeven moment, maar maakte een beoordelingsfout. Hans zag het gat en dook er onmiddellijk in. Over en uit voor Marco. Ook Maarten ter Bals overkwam dit. Hij stond beter tegen Gerard Koops, maar vergat net als Michel op de achterlijn een gaatje vrij te houden voor zijn koning. Gerard zag het en gaf mat.

Han van Doornen verslikte zich in de tweede zet al tegen Arnout Groen. Weg was een pion. Han kwam niet meer in zijn spel en Arnout maakte het met mat bekwaam af. Dick Langedijk streed voor wat hij waard was tegen Bert Ekkelboom, maar het bleek niet genoeg. Bert toog flink ten aanval en sloeg een bres in de verdediging van Dick. Een mat lag op de loer en dat gebeurde even later dan ook. Karin Pruijssers speelde tegen een oude bekende: Henk Pruijssers. De stoelen waren nog warm van de week ervoor, toen zij ook al tegen elkaar speelden. De eerste partij vandaag eindigde in remise, waardoor een barrage noodzakelijk werd. Vorige week versloeg Henk Karin, maar vandaag waren de rollen omgekeerd. Karin won de barrage en gaat door naar de kwartfinale om de Ap Ketting-Bokaal. Theo Meulmeester stond een pion voor tegen Jack Linders. Het zag er zeker niet slecht uit voor Theo, maar ook hem overkwam wat twee anderen ook overkwam deze middag. Een grove beoordelingsfout en Jack was er als de kippen bij om dit af te straffen.

Voor de Ap Ketting-Bokaal zijn de onderstaande personen door naar de kwarfinale, terwijl nog twee partijen later moeten worden gespeeld:
Peter Grasman, Arnout Groen, Karin Pruijssers, Jack Linders, Harry Tigchelaar en Bert Baas

De inhaalronde wordt gespeeld op 7 januari, direct gevolgd op 14 januari door de te spelen kwartfinale. Dezelfde datum is van toepassing op de kwartfinalisten van de B-groep.

Volgende week maandag (10 december) is de simultaan tegen Roeland Pruijssers.

17 december het jaarlijkse Kerst-rapidtoernooi met voor iedereen een prijs en een kerstkrans.

24 december en 31 december 2018 is er geen interne competitie.

Voor de liefhebbers onder ons is er wel gelegenheid 24 december te spelen in een door Michel Westhoff te organiseren mini-toernooi. Hiervoor wordt eenieder die hieraan mee wil doen verzocht zich hiervoor bij Michel zelf op te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten