maandag 13 mei 2019

Roeland Pruijssers ongeslagen in 24 partijen-simultaan

Het was weer een gezellige en leerzame middag. Grootmeester Roeland Pruijssers was weer bereid gevonden om simultaan tegen ons te spelen. In twee eerdere ontmoetingen werd iedere keer een half punt gescoord, maar deze middag werd zelfs dat resultaat niet behaald. Roeland won al zijn 24 partijen en bleef daarmee ongeslagen.

Roeland gaf eerst uitleg over de term stille zet en gaf daarvan een voorbeeld. Hij vroeg ons op het voor ons staande schaakbord allemaal tegelijk de zetten die hij zou opnoemen te doen. Hij lepelde moeiteloos uit het blote hoofd een groot aantal zetten van zowel wit als zwart op. Op een gegeven moment ontstond er een stelling waarmee wit een pion voordeel behaalde dankzij de "stille" zet. Dit was een leerzame ervaring voor ons allen en zeker voor herhaling vatbaar. Daarna begon de simultaan.
In het begin was er nog enig geroezemoes, maar na een zet of vier daalde de intense stilte neer. Gebogen ruggen, gefronste wenkbrauwen, rimpels, zweet en diepe zuchten volgden elkaar in hoog tempo op. Sommigen liepen rusteloos heen en weer, terwijl anderen stil voor zich uit staarden. Langzaam maar zeker werden de contouren van het slagveld zichtbaar. Karin Pruijssers en Martien Birkenhäger vielen als eersten ten prooi aan Roeland. Velen zouden spoedig volgen. Een enkeling ging tegen beter weten in nog even door, maar kreeg prompt een mat om de oren.
Aan het einde van de middag waren er nog vier spelers over: Han van Doornen, Henk Noort, Hans Hertgers en Peter Aartsen. Hans stond er nog relatief het beste voor, maar kon het tij toch ook niet keren. Peter had het genoegen als laatste te mogen opgeven, maar dat was uiteraard een schrale troost. Toen het doek definitief gevallen was, klaterde het dankapplaus voor Roeland op. Drie dagen oefenen op de hei en twee mental coaches hebben ons niet aan een punt kunnen helpen. Ook de oppeppende preek vooraf door Kees mocht niet baten.

De conclusie van vandaag is dat we nog veel moeten blijven oefenen om ooit een punt te halen, maar dat het verder weer heel gezellig was en heel leuk om te mogen meemaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten