maandag 6 mei 2019

Jack Linders wint de Ap Ketting-superbokaal

Jack Linders was even terug voor het spelen om de Ap Ketting-superbokaal. Hij speelde de finale tegen Martien Birkenhäger. Martien had wit en werd gelijk onder druk gezet. Bij de afwikkeling van de eerste tien zetten kwam Martien niet toe aan het rokeren en dat bleek fatale gevolgen te hebben voor zijn partij. Hij kwam steeds meer in de verdrukking en Jack wist zijn dame zodanig te positioneren dat Martien een toren zou kwijtraken. Dit ziende gaf Martien op en is Jack de terechte winnaar van de superbokaal.

In de reguliere competitie waren weer enige daverende verrassingen. Henk Pruijssers legde het loodje tegen een solide spelende Hans Hertgers. Hans veroverde gaandeweg de partij kwaliteit en een pion en gaf dit niet meer uit handen. De druk werd groter en groter voor Henk en aan de nederlaag viel niet meer te ontkomen. Arnout Groen was terug en dat heeft Karin Pruijssers gemerkt. Arnout veroverde na een schermutseling een stuk  en toen een aantal zetten later Karin weer een stuk verloor was de nederlaag niet meer voor haar te ontlopen. Zowel de nummer 1 als 2 verloren dus vandaag.

Bert Baas profiteerde hier niet ten volle van. Hij moest alle zeilen bijzetten om zich Peter Grasman van het lijf te houden. In een ingewikkelde stelling op het bord besloten de heren tot remise. Michel Westhoff deed ook al geen goede zaken. In een mooie partij wist Theo Meulmeester Michel te verschalken met een mat. Goed gedaan van Theo. Frank Klinkenberg doet weer van zich spreken. Ditmaal bond hij Bert Ekkelboom aan de zegekar. Bert kwam weer zwaar in tijdnood helaas. Frank is hiermee de top-tien binnengeslopen.

Johan Krebs gaf goed partij tegen Berry Bonestroo. Berry is echter duidelijk in zijn spel gegroeid en liet er in het middenspel geen twijfel over bestaan veel bijgeleerd te hebben met de zege als gevolg. Ap Ketting en Han van Doornen speelden ook een leuke partij. Het ging lang gelijk op, totdat Ap met een prachtige zet schaak gaf, waarbij tevens de dame van Han onder vuur werd genomen. De dame viel uiteraard en daarmee was de buit een aantal zetten later binnen voor Ap.

Simon Zwart veroverde een stuk tegen Maarten ter Bals en had eigenlijk de partij moeten kunnen winnen. Maar… hij gaf zomaar een stuk weg en was daarmee de weg volledig kwijt. Maarten kwam twee pionnen voor en toen Simon ook nog eens een lopersituatie verkeerd inschatte, was het pleit in het voordeel van Maarten beslecht. Ed van der Meulen stond een stuk achter tegen Henk Noort, maar had een ijzersterke stelling. Henk bood remise aan, maar Ed wilde nog even doorspelen. Na het doorspelen werden de rollen volledig omgedraaid en Henk verloor zelfs zijn koningin. Hiermee was het over en uit voor hem.

Bas de Roos blijft vriend en vijand verrassen. Deze keer bracht hij Peter Aartsen op de knieën. Met een mat in het vooruitzicht gaf Peter op. Bas staat inmiddels 14e en is hiermee de hoogste B-speler! Jan Bouwhuis kwam goed uit de opening tegen Jan Spijkerbosch. Hij veroverde twee pionnen en toen even later een toren viel van Jan Spijkerbosch was het feest over en uit voor hem.

Hans Molenveld moest hard werken om Chiel Crielaard te verslaan. Ondanks een minder goede zet van Chiel en daarmee verlies van een toren bood hij heftig tegenstand. Hans moest alle zeilen bijzetten om de winst binnen te halen, maar hij deed dat met verve. Gerard Koops zit in de hoek waar de klappen vallen. Hij speelde aanvallend tegen Erwin Rouw en zette een veelbelovende aanval op. Erwin pareerde en Gerard vergat zijn dame in veiligheid te brengen. Erwin maakte dankbaar gebruik van het aanbod en won hiermee gelijk de partij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten