maandag 20 januari 2020

Bloedstollende halve finale van de Ap Ketting-bokaal

De wedstrijd tussen Peter Grasman en Arnout Groen om een finaleplaats voor de Ap Ketting – bokaal was er één om de vingers bij af te likken. Arnout had een toren tegenover een paard van Peter en beiden nog een toren en dame. Arnout stond beter en dreigde constant met een mat. Maar Peter weerde zich kranig en gaf vrijwel continu schaak en veroverde en passant ook nog een toren. Daarna echter gaf Arnout schaak op de koning met als gevolg de val van de dame en kreeg Peter toch op de knieën. Met nog slechts drie seconden over op de klok voor Arnout bereikte hij de finale. Een waar spektakelstuk van de bovenste plank.
Bert Baas speelde tegen Hans Hertgers. Hans speelde uiterst bekwaam en Bert wist niet tot een overheersende rol te komen. Beiden zagen in dat er niet meer dan remise in zat en aldus werd besloten. Bert Ekkelboom bond Han van Doornen aan zijn zegekar. Bert veroverde een stuk en speelde daarna dat voordeel rustig uit.
Dick Langedijk verloor in de openingsfase een toren tegen een paard tegen André Langeslag. In het vervolg van het spel maakte André een dure fout en verloor zijn dame en daarmee de partij.
Johan Krebs kwam slecht uit de openingsfase en vandaar uit in het niemandsland. Gerard Koops wist er wel raad mee en scoorde een verdiende winst.
Martien Birkenhäger speelde tegen Marco Verdonk een goede wedstrijd, maar kwam met zijn dame volop in de wind te staan. Alles overziende gaf Martien op.
Ed Blankestijn en Bas de Roos maakten er een marathonpartij van. In het eindspel had Ed het juiste touwtje in handen om de overwinning binnen te slepen.
Ap Ketting en Leo Oostendorp waren volledig aan elkaar gewaagd. De stelling kwam muurvast te zitten en remise was dan ook een logische uitslag. Michel Westhoff had één pion meer in het eindspel dan zijn taaie tegenstander Simon Zwart. Het bleek niet voldoende om er een overwinning mee te behalen. Het punt moest worden gedeeld.
Maarten ter Bals ging ten onder tegen Henk Pruijssers. Henk veroverde de dame van zijn tegenstander en daarmee was het pleit beslecht. Maarten hield nog lang stand, maar moest uiteindelijk het hoofd buigen.
Erwin Rouw speelde tegen Kees Pieterse. Kees wist in het middenspel twee pionnen te veroveren en dat bleek in het eindspel voldoende om de overwinning binnen te halen.
Berry Bonestroo kwam in het middenspel enigszins in de problemen tegen Aad de Bruijn. Hij verloor een pion en zijn stelling werd door Aad ondergraven en uitgehold. Net zolang tot de dijk brak en Aad het punt verzilverde.
Ed van der Meulen en Henk Noort maakten er ook een lange partij van. Ed had positioneel de betere stukken, maar liet zich in het eindspel toch nog verrassen door Henk die blij huiswaarts keerde.
Frank Klinkenberg had een off-day en liet zijn stelling tegen Peter Aartsen volledig onder water lopen. Binnen de kortste keren was het over en uit voor Frank.
Theo Meulmeester en Theo van der Bijl waren volkomen aan elkaar gewaagd en dan weet men de uitslag. Remise!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten