maandag 13 januari 2020

Nieuwe koploper

De grootste verrassing van de dag was de overwinning van Johan Krebs op Ed van der Meulen. Hoewel Ed beter stond, zowel positioneel als materieel, sloeg Johan onverwachts met een schaakmat toe. Evenzo groot was de verrassing van de remise tussen de nieuwe koploper Bert Baas en Han van Doornen. Een prachtig resultaat voor Han, die een uitermate sterke indruk maakt in deze fase van de competitie.

Rutger Zwart en Bert Ekkelboom vochten verbeten om de winst. Rutger had licht de overhand en zette Bert steeds meer onder druk. Hierdoor moest Bert noodgedwongen zijn dame prijsgeven. Daarna was het voor Rutger een kwestie van kalmte bewaren en rustig naar de overwinning toe werken. Ap Ketting moest het hoofd buigen voor een dit seizoen prima spelende Simon Zwart.

Kees Pieterse hield redelijk gelijke tred met Marco Verdonk, totdat diens paard met machtige sprongen een einde maakte aan alle illusies voor Kees. Hij verloor een stuk en daarmee was het over en uit. Henk Noort had de nodige moeite met Erwin Rouw, maar wist hem toch de das om te doen. Jan Kranenbarg speelde een goede partij tegen Leo Oostendorp, die echt alles moest geven. Dat deed hij en sleepte in het eindspel er een overwinning uit.

Aad de Bruijn en Bas de Roos hielden elkaar volstrekt in evenwicht. De remise lag een uur lang op het bord te sudderen voordat hij daadwerkelijk ook gebraden werd. Theo Meulmeester vocht voor wat hij waard was. Het bleek niet genoeg tegen Karin Pruijssers die op kousenvoeten inmiddels de tweede plaats op de ranglijst heeft bereikt. André Langeslag speelde verdienstelijk tegen Ed Blankestijn, maar kon de zware artillerie van Ed niet in voldoende mate pareren.

Peter Aartsen en Gerard Koops speelden beiden heel snel. In het middenspel kwam Peter beter uit de verf en behaalde twee pionnen winst. Dat bleek meer dan voldoende in het eindspel om de zege binnen te halen. Michel Westhoff had het moeilijk tegen Hans Hertgers. Hans verdedigde bekwaam en kwam langzaam maar zeker onder de druk uit. Hij veroverde kwaliteit (toren tegen loper) en dat bleek voldoende in het eindspel om Michel op de knieën te krijgen.

Theo van der Bijl was niet opgewassen tegen Maarten ter Bals. In het eindspel bracht Theo zijn koning naar de verkeerde kant en dat werd direct afgestraft door Maarten. Martien Birkenhäger hield lang prima stand tegen Peter Grasman. Met gelijke stukken drong Peter Martien echter volledig in de hoek en net zoals bij het boksen was daar niet meer uit te komen. De knock-out werd uitgedeeld door Peter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten