maandag 17 februari 2020

Nederlaag voor de koploper

Karin Pruijssers leed na lange tijd weer eens een nederlaag. Bert Baas was degene die haar ten val bracht. Een terechte overwinning omdat Bert de bovenliggende partij was. Karin verloor noodgedwongen haar dame en dat leidde vervolgens tot haar ondergang. Bert Ekkelboom en Henk Pruijssers streden voor wat zij waard waren. Henk had in het eindspel een pion meer, maar de stelling was dusdanig dat remise onvermijdelijk was.

Hetzelfde gold voor de partij tussen Peter Grasman en Rutger Zwart. Rutger had een pion meer, maar Peter verdedigde zo bekwaam dat er niet meer dan remise in zat. Het wordt eentonig, maar ook Arnout Groen en Hans Hertgers speelden remise. Arnout had hier een pion meer, maar kon het voordeel niet uitbuiten. De volgende remise kwam op naam van Leo Oostendorp en Frank Klinkenberg. Frank stond in het middenspel beter, maar plotsklaps weden de rollen omgedraaid. Met grote moeite wist Frank er nog een remise uit te slepen. Ook Henk Noort en Martien Birkenhäger ontkwamen hier niet aan. De loopgraven waren dusdanig bezet, dat er voor beide partijen geen doorkomen aan was. 

Michel Westhoff stond twee pionnen voor tegen Han van Doornen en de verwachting was gerechtvaardigd dat Michel dit in winst zou omzetten. In het kader van een verlaat Valentijns-cadeau gaf hij echter zijn dame op een presenteerblaadje aan Han. Die zei dankjewel en maakte vervolgens de partij bekwaam uit in zijn voordeel. Berry Bonestroo moest hard werken voor de winst tegen Johan Krebs. Johan hield het bijna twee uren vol, maar moest in het eindspel toch zijn meerdere in Berry erkennen. Johan begint steeds beter te spelen en dat geeft moed voor de toekomst.

Erwin Rouw moest vanaf het begin in de verdediging tegen Ed van der Meulen. De ene na de andere aanvalsgolf kwam van Ed en Erwin kon op een gegeven moment de druk niet meer weerstaan. Theo van der Bijl speelde een gedegen wedstrijd tegen Simon Zwart. Langzaam maar zeker trok Theo ten aanval en veroverde twee pionnen. In het eindspel trok Theo agressief het bastion binnen van Simon en toen een onvermijdelijke mat er zat aan te komen gooide Simon de handdoek in de ring.

Theo Meulmeester en Marco Verdonk maakten er een leuke wedstrijd van. Marco verzuimde in het middenspel de opmars van Theo tijdig te onderbreken en moest dat met een mat bekopen. Een knappe overwinning van Theo! Gerard Koops dreef Bas de Roos met zijn koning in een dusdanige positie dat deze "naakt" aan de zijlijn stond. Met een paar mooie paardensprongen bracht hij Bas zodanig in het nauw dat de nederlaag onvermijdelijk werd voor Bas. Hij speelde dan ook niet verder en gaf op.

Dick Langedijk speelde tegen Aad de Bruijn. Met een slimme manoeuvre wist Aad de koningin van Dick te veroveren, waarna het over en uit was. Chiel Crielaard was voor het eerst dit jaar weer van de partij. Hij speelde een ongelukkige wedstrijd tegen André Langeslag en verloor al snel zijn dame. Hiermee was het pleit in het voordeel van André beslecht.

Maarten ter Bals speelde tegen Kees Pieterse en trok vanaf het begin onvervaard ten aanval. Hij zette te driest een volle aanval in op de koning van Kees, die net op tijd de sluizen kon dichtgooien. De door Maarten geofferde loper leverde daardoor niets op. Integendeel, Kees wist zich uit de nesten te werken en zette in met een dreigende mat bij Maarten, ondertussen gelijk een tweede loper binnenhalend. Toen Maarten vervolgens een verkeerde zet deed en daardoor zijn dame verloor was het spel gespeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten