maandag 14 september 2020

Aanval op leiderspositie afgeslagen

Peter Aartsen had in het middenspel de overhand en veroverde twee pionnen. Bovendien was hij sterk in de aanval. Maar hij vergat op de achterlijn een gaatje open te houden voor zijn koning. Peter Grasman zag het en dwong een torenruil af op de achterlijn met als kroon op het juweel een afsluitende toren-zet voor mat. Tegen de verhouding in, maar daar koop je niets voor als Peter Aartsen zijnde.
Arnout Groen leed verlies tegen Leo Oostendorp, die aan een ijzersterk seizoen bezig is. Arnout verloor de grip op het middenveld en Leo kwam twee lopers en een paard voor tegen 1 toren voor Arnout. In pionnen had men een gelijk aantal. De druk op de defensie van Arnout was zo hevig, dat hij het nutteloze ervan inzag en opgaf.
 Leo staat nu op de tweede plaats en kan in theorie Maarten ter Bals nog inhalen. Deze speelde tegen Karin Pruijssers. De nummers 1 en 2 van de ranglijst tegen elkaar.
Karin speelde niet haar beste wedstrijd en liep een beetje achter de feiten aan. Toen Maarten met een gedekte toren de koningin en koning die op 1 lijn stonden aanviel, was het pleit beslecht. Karin zakt hierdoor naar de derde plaats.
André Langeslag ging fris van de lever in de volle aanval tegen Johan Krebs. Johan kon alleen maar verdedigen en kwam steeds verder in het nauw. Hij kon op het laatst geen kant meer op en moest het hoofd buigen.
Berry Bonestroo speelde met wit tegen Kees Pieterse. Lang ging het goed voor Berry, maar op het eind van het middenspel veroverde Kees een paard. Daarna was het pleit beslecht. Kees drong steeds verder door in de defensie van Berry en veroverde enige pionnen. Hij maakte niet dezelfde fout als vorige week en rondde het af met schaakmat.
Theo Meulmeester en Frank Klinkenberg hadden de langste partij van de dag.  Theo kwam een paard op voorsprong, maar Frank bleef zich taai verzetten. En niet zonder succes. De klok tikte langzaam maar zeker door en Frank kreeg weer hoop. Met nog enige minuten op de klok verloor Theo de greep op de wedstrijd en wist Frank zich uit de misère te redden. Een mooie overwinning, waarbij Theo zich waarschijnlijk zal afvragen waar het in het eind misliep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten