maandag 23 november 2020

Arnout Groen brengt koploper eerste nederlaag toe

Maarten ter Bals leed zijn eerste nederlaag tegen Arnout Groen. Het was een zwaar gevecht, waarbij Maarten 1 pion meer had, maar dat was een dubbelpion. Feitelijk was de partij min of meer in evenwicht. Maar het denken had zoveel tijd gekost, dat Maarten door zijn klok heen ging. En tijd is zoals we weten een niet te onderschatten onderdeel van het geheel.
Voor de competitie is het goed, omdat de spanning er mee terugkeert. Voor Maarten is het minder uiteraard, maar het tast zijn nummer 1 positie nog niet aan.
Leo Oostendorp en Peter Grasman gaven elkaar geen duimbreed toe. Na 18 zetten was er een stand op het bord die beide heren blijkbaar voldoende vonden om tot remise te besluiten. Tot dat moment was de partij volkomen in evenwicht.
Karin Pruijssers speelde tegen Theo Meulmeester. Karin zette Theo goed onder druk en wist al redelijk snel twee pionnen van Theo te verschalken.  Hierna bleef Karin volop druk uitoefenen en Theo kwam steeds meer in de problemen. Zodanig zelfs dat hij weer een pion en een stuk verloor. 
Theo zag het nutteloze van voortzetting in en gaf op.
Kees Pieterse en Theo van der Bijl waren ook aan elkaar gewaagd. Kees kwam in het middenspel een pion voor, maar Theo kwam weer langszij.
In het eindspel wisten beiden niet de wil aan de ander op te leggen en werd tot remise besloten.
Johan Krebs wist de nul van de ranglijst weg te werken.
In een verdienstelijke partij wist hij remise te bewerkstelligen tegen Berry Bonestroo.
 Dat smaakt naar meer Johan!!
André Langeslag speelde tegen Peter Aartsen.  De start was goed, maar in het middenspel vergaloppeerde André zich. Hij gaf zomaar zijn dame weg, waarna het voor Peter rustig uitspelen was.  André ging kopje onder en moest het moede hoofd buigen.
Frank Klinkenberg had een moeilijke middag tegen Jack Linders. Jack veroverde al vrij snel twee pionnen en later nog een toren.
Op een heel knappe manier vocht Frank zich weer terug naar een even aantal in stukken en pionnen.
Maar Jack stond positioneel veel beter met zijn aaneengeschakelde pionnen dan Frank, wiens pionnen mijlenver uit elkaar stonden. Jack buitte dit volledig uit en dwong Frank tot een keuze die eigenlijk geen keuze was.
Jack ging te allen tijde een promotie maken met een pion. Na de promotie gaf Frank al vrij snel op.
Michel Westhoff en Bert Ekkelboom maakten elkaar ook het leven zuur. Michel won in eerste instantie een pion, maar verloor in het middenspel een toren. Bert kreeg steeds meer greep op de verdediging van Michel en deze moest steeds verder terug. Op het laatst zag hij er het nutteloze van in en gaf op.
Maarten heeft nog een riante voorsprong op de nummers 2 en 3, respectievelijk Karin en Leo. Maar deze twee laatsten staan heel dicht bij elkaar. Kan nog spannend worden voor de nabije toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten