maandag 30 november 2020

Weinig verandering in de ranglijst

Bonestroo speelde tegen André Langeslag. Vanaf de openingszet werd er fel gestreden en het spel golfde letterlijk op en neer. Dan weer had Berry een pion voorsprong, dan weer André. In het eindspel sloeg het noodlot voor André toe. Hij had een pion voorsprong , maar beoordeelde een aanval zet verkeerd. Prompt verloor hij een loper. Daarna nam Berry het over en maakte dankbaar gebruik van het kwaliteits overwicht.
Berry stijgt hierdoor weer op de ranglijst.
Frank Klinkenberg en Theo Meulmeester maakten er een spektakelstuk van. Helaas voor Frank had hij in het eindspel een dubbelpion en deze bezorgde hem veel hoofdbrekens. Theo kon met zijn pionnen steeds verder doorschuiven en Frank kwam steeds meer in de verdrukking. Dus optisch wel gelijk, maar in het eindspel beheerste Theo de wedstrijd. Hij kon weer twee pionnen veroveren en Frank werd tot de achterlijn teruggedrongen. Hij zag in dat de wedstrijd verloren was en gaf op.

Kees Pieterse speelde tegen Michel Westhoff. Aanvankelijk ging het Kees voor de wind en won hij twee pionnen. Als hij de goede zet had gedaan met zijn dame hadden er daar nog twee aan toegevoegd kunnen worden en was de winstkans groot.
In plaats daarvan ging hij consolideren en Michel kon terugkomen. Het ging daarna gelijk nop met Michel als agressor.
In het eindspel deed Kees een verkeerde zet met zijn toren, waardoor die verloren zou gaan. Hij zag het en gaf gelijk op. Weg winstkansen en chapeau voor Michel die de partij kon omdraaien.
Peter Aartsen had grote moeite met zijn partij tegen Theo van der Bijl.  Hij kon niet in zijn spel komen dankzij de tactiek van Theo. Hij speelde prima en op de overwinning (een echte schaakmat) viel niets af te dingen. 
Arnout Groen kon het niet bolwerken tegen Karin Pruijssers. In het middenspel verloor Arnout de greep op de wedstrijd. Karin viel met twee paarden aan in combinatie met een toren. Er volgde een schaak op de koning, die alleen maar ongedaan kon worden gemaakt door de dame te offeren.
Daarna was het voor Karin een kwestie van geduldig verder de wedstrijd uitspelen. Toen zij even later schaak gaf en daardoor een loper kon slaan, was het voor Arnout genoeg om op te geven.
Maarten ter Bals en Leo Oostendorp maakten er ook een leuke wedstrijd van. Het ging heel lang gelijk op, waarbij Maarten in het tweede gedeelte van de partij een loper voor kwam te staan.
Maarten stond positioneel beter en om het gezegde te volgen: "Leo gaf de pijp aan Maarten".
Bert Ekkelboom versloeg Peter Grasman in een boeiend duel. Het ging redelijk gelijk op tot het einde van het middenspel, waarin Bert twee pionnen veroverde. Daarna begon langzaam maar zeker de verdediging van Peter te wankelen. Als een aangeslagen bokser moest zijn koning gaan wandelen op het middenterrein en dat ging hem niet goed af. Hij kwam steeds meer in de problemen, waarbij uiteindelijk een onvermijdelijke schaakmat het einde bracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten