maandag 7 december 2020

Mooie wedstrijden

Theo van der Bijl bleek niet opgewassen tegen Maarten ter Bals. Lang ging het goed, maar toen vergaloppeerde Theo zich met zijn paard. Die stond ongedekt en werd prompt ingerekend door de dame van Maarten. Daarna was het nog even tegenstribbelen, maar de nederlaag was niet meer te ontlopen.
Bert Ekkelboom en Arnout Groen speelden een mooie partij. Bert had in het middenspel een pion meer, maar Arnout kwam weer langszij.
In het eindspel stond Bert positioneel met zijn vijf pionnen beter dan Arnout en dat buitte hij ten volle uit. Hij brak door met zijn koning en er was voor Arnout geen andere keuze dan opgeven. Bert is dankzij de overwinning opgeklommen naar de 3e plaats.
Kees Pieterse speelde tegen Berry Bonestroo, die zich inmiddels ontpopt heeft tot een geduchte tegenstander. Dat bleek ook vandaag weer, want Berry hield lang gelijke tred. Helaas voor hem beoordeelde hij een zet van Kees niet op zijn juiste waarde. Hierbij zou hij slechts een pion hebben verloren. Berry koos voor een andere zet en ging prompt "het bos" in, waarbij de uitgang een doodlopende weg was.
Michel Westhoff dolf het onderspit tegen Leo Oostendorp. Leo veroverde in de beginfase twee pionnen en drong sterk aan. Michel wist nog terug te komen tot één pion achterstand, maar de stelling van Leo was beduidend sterker. Zo zelfs dat in het eindspel een torenruil gedwongen zou moeten plaatsvinden voor Michel, waarbij daarna een pion van Leo tot dame zou promoveren. Zo ver kwam het niet, want Michel gaf terecht op.
 Een mooie overwinning voor Leo die daarmee in de kopgroep blijft.
Jack Linders is na een moeizame start bezig aan een opmars. Deze keer bond hij Theo Meulmeester aan de zegekar. In een mooie stijl drukte hij Theo in de verdediging. Na een goed geplaatste loper op dame/toren verloor Theo de laatste. Dit was het begin van het einde. Jack verhoogde de druk en Theo kon niet volgen. De overmacht werd Theo te veel en hij moest na een mooie combinatie van twee torens en een paard van Jack opgeven.
Frank Klinkenberg herstelde zich van vorige week en toonde geen medelijden met André Langeslag.
Al in de vijfde zet zag André het doorschuiven van een gedekte pion van Frank op zowel loper als paard over het hoofd. De loper viel en daarna liep hij achter de feiten aan. Enige pionnen werden opgepeuzeld en het was een kwestie van tijd voordat er een schaakmat zou komen. En dat gebeurde dus in de 29e zet, waarmee het lot van André bezegeld werd.
Peter Grasman en Karin Pruijssers streden eveneens op het scherp van de snede. Veel wapengekletter in het middenspel als voorbode op het eindspel. Hierin vond een ware veldslag plaats die voor Peter minder positief uitpakte. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek hij een stuk minder te hebben dan Karin. Hij speelde nog even door, maar zag het nutteloze hiervan in en gaf op.
Karin blijft standvastig op plaats 2 staan.
De wedstrijd Johan Krebs tegen Peter Aartsen wordt later in de week gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten