maandag 18 januari 2021

Heel veel schaakmat deze middag

Theo van der Bijl en Kees Pieterse gaven elkaar geen duimbreed toe. In het eindspel stond het eigenlijk muurvast. De vredespijp werd daarom maar gerookt, tot beider tevredenheid.
Karin Pruijssers speelde tegen Bert Ekkelboom. Het was een mooie partij met in het middenspel eigenlijk een gelijk opgaande strijd. Maar Bert vergaloppeerde zich en gaf zo maar een paard weg. Daarna duurde het nog even, maar slaagde Karin er toch in om de volle winst middels een schaakmat naar zich toe te trekken.
 Peter Grasman speelde tegen Michel Westhoff. Peter kwam iets beter uit de openingsfase en leek het initiatief te hebben. Hij had een toren, waar Michel een loper had en nog een pion meer. Maar Peter kwam in de problemen. Maar plots kwam hij in de problemen door een mooie zet van Michel. Een gedekte loper op zijn dame/toren kostte hem zijn toren. Ook beide dames vielen, maar nu waren de rollen omgedraaid. Michel had nu een loper voorsprong en draaide de duimschroeven aan. Hij veroverde drie pionnen van Peter en had er zelf nog vier. Peter gaf op.
De mooiste partij was die tussen Leo Oostendorp en Maarten ter Bals. Leo begon goed en veroverde een toren met verlies van een paard. Een goede ruil. Maar Maarten begon aan een opmars en brak in het eindspel de weerstand van de verdediging van Leo.  Laatstgenoemde kwam zo onder druk met zijn verdediging dat hij een paard moest opofferen. Marten zette door met zijn pion die promoveerde tot dame. Een schaakmat volgde.
Berry Bonestroo was sterk tegen André Langeslag. Hij nam het initiatief vanaf het middenspel en André kon het niet bijbenen. De verdediging werd opgerold en Berry soleerde naar een ijzersterke schaakmat.
Johan Krebs vond Jack Linders tegenover zich, die geen enkel medelijden kende. Jack ging er vol in en Johan had vanaf de aanvang eigenlijk problemen. Binnen 10 zetten verloor hij een stuk en binnen 15 zetten het tweede. Daarna was het super snel afgelopen met een regelrechte schaakmat aan het einde. Deze middag regende het schaakmat.
Peter Aartsen won van Arnout Groen in een enerverende wedstrijd. Tot 2 zetten voor het einde had Arnout positioneel meer waarde aan stukken dan Peter. Maar zoals zo vaak met paarden had Peter een vork op de dame/toren. Arnout kon ook het paard slaan, maar dan zou zijn toren vallen. Er waren meerdere mogelijkheden, maar het pakte niet goed uit. Arnout nam de verkeerde afslag en gaf op.
Theo Meulmeester was niet opgewassen tegen Frank Klinkenberg.  Theo was in het begin van het middenspel zelfs twee pionnen voorgekomen, maar verloor daarna een loper. Vervolgens kwam zijn dame op 1 lijn met zijn koning en kreeg hij prompt een schaak met een toren. De dame viel en daarmee ook de wedstrijd.  Frank klimt hierdoor naar een fraaie zesde plaats op de ranglijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten