maandag 4 januari 2021

Zinderende wedstrijden

Zonder anderen tekort te doen waren de spannendste partijen vanmiddag die tussen Karin Pruijssers/Leo Oostendorp en die van Theo Meulmeester/Michel Westhoff. 
Leo kwam sterk uit het middenspel en stond licht voor. Maar Karin kwam ontzettend goed terug en kwam in schaaktermen qua stukken uitgedrukt 1 puntje voor. Desondanks denk ik als amateur dat deze partij geen winnaar zou hebben gekregen, omdat voor beiden de situatie om door te drukken eigenlijk niet aanwezig meer was. Maar de tijdsfactor speelt ook een rol en hoewel beiden weinig tijd over hadden viel de vlag van Leo als eerste.
Hetzelfde overkwam Theo tegen Michel., alhoewel de eerlijkheid gebiedt dat in dezelfde schaaktermen Michel 2 punten voorsprong had. Ook stond hij positioneel beter en had veel tijd over op de klok. Theo zijn vlag viel en daarmee was de wedstrijd voor hem verloren.
Berry Bonestroo kon het niet redden tegen Peter Grasman. Geen schande, want dat is al velen overkomen. Peter was sterker en drong Berry langzaam maar zeker achteruit, waarbij hij 2 pionnen veroverde. Die bleken in de eindfase de beslissing. Met 1 ervan kon hij tot dame promoveren en daarmee was het pleit beslecht.
Jack Linders was niet opgewassen tegen Maarten ter Bals. Vanuit het middenspel kreeg Maarten greep op de wedstrijd en Jack verloor 2 pionnen. Later verloor hij nog een toren tegen een loper. Toen in het eindspel Jack nog 1 pion had met een loper tegen Maarten een toren met 4 pionnen gaf Jack op.
Bert Ekkelboom speelde tegen Peter Aartsen. In het begin ging het een beetje stroef met niet altijd de juiste zetten, maar dat veranderde voor Bert in het middenspel. Hij veroverde een pion en ruilde een loper tegen een toren van Peter. Daarna kon Peter de verdediging niet meer houden. Een schaakmat zat er aan te komen, maar Peter had daar geen zin meer in en gaf terecht op.
Johan Krebs dolf het onderspit tegen Frank Klinkenberg. Frank had het beste van het spel en gaf Johan geen enkele kans. Een terechte overwinning voor Frank die hiermee weer precies de top tien kon bereiken.
André Langeslag speelde tegen Kees Pieterse. Kees startte agressief en drong met zijn pionnen heel ver op. Dit betekent indirect de aanleiding tot het verlies voor André, omdat hij vastgepind stond met zijn stukken op de achterlijn. Kees veroverde een loper en even later een paard. André speelde nog door in de hoop op een eventuele pat, maar dat zat er deze keer niet in. Geduldig schoof Kees door tot een mat onvermijdelijk was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten