maandag 28 november 2022

Bijzonder mooie partijen op deze sombere middag

Johan Krebs verkeek zich tegen Ed van der Meulen op het raspaard van laatstgenoemde. Een vork zorgde er voor dat Johan een kwaliteit verloor. Even later moest hij nog een toren inleveren tegenover een loper van Ed. Johan stribbelde nog even tegen, maar gaf toen op.
Hans Hertgers verschalkte Simon Zwart in een mooie aanvalscombinatie van dame en loper. Simon was volledig vastgepind en kon een schaakmat niet vermijden.
Leo Oostendorp en Theo van der Bijl legden elkaar het vuur aan de schenen, maar geen van beiden verbrandde zich eraan. Een remise was het gevolg, ondanks dat Leo positioneel beter stond.
Ingrid Klinkhamer had een prachtige pionnenzet tegen AndrĂ© Langeslag. Na afruil van de dames moest AndrĂ© tandenknarsend toezien dat hij of een paard of een loper verloor. Daarna liep hij achter de feiten aan en moest uiteindelijk opgeven.
De snelste partij van de middag was die tussen Ap Ketting en Kees Pieterse. Beiden waren aan elkaar gewaagd en de stand op het bord bood geen andere uitkomst dan remise.
Maarten ter Bals versloeg Michel Breij. Michel kwam al een kwaliteit achter en verslikte zich toen in het nemen van een gedekte pion met zijn loper. Prompt zakte de toren tot puin en Michel gaf terecht op.
Bert Ekkelboom en Jack Linders speelden op het scherpst van de snede. Bert veroverde het overwicht in het eindspel en Jack kwam er niet meer uit. Hij werd in de verdediging gedrongen en Bert draaide de duimschroeven aan. Hij veroverde een pion en toen even later Jack een loper verloor was het pleit beslecht.
Michel Westhoff en Kees Henstra maakten er ook een mooie partij van. Kees kwam twee pionnen voor, maar Michel vocht zich in de wedstrijd terug en kwam weer op gelijke hoogte. Daarna kwam er een ingewikkelde stelling op het bord met een constante mat-dreiging voor Michel. Als Houdini in zijn beste tijd ontworstelde hij zich aan de druk en nadat de rookpluimen waren verdwenen, stond hij zowaar een pion voor. Dat wikkelde Michel vakkundig af en Kees moest opgeven.
Aad de Bruijn en Frank Klinkenberg maakten er ook een spektakelstuk van. Aad verloor zijn dame, maar in het eindspel was de combinatie van zijn paard/toren tegenover de dame van Frank ijzersterk. Maar na veel heen en weer geschuif manoeuvreerde Frank zich in een dodelijke aanval. Met schaak op de koning veroverde hij het paard van Aad en daarna speelde hij het gedegen uit.
Peter Aartsen kwam in zijn partij tegen Theo Meulmeester in kwaliteit achter te staan. Hij verloor zijn toren, tegenover Theo een loper. Ondanks het kwaliteitsverschil wist Peter er toch een remise uit te slepen. Hier mocht hij heel blij mee zijn, want er had waarschijnlijk meer ingezeten voor Theo.
Bert Baas had het moeilijk tegen Han Kip. Han kwam een kwaliteit voor te staan, maar wikkelde het daarna niet goed af, waardoor Bert er toch nog een half puntje uit kon slepen. De zweetdruppels op de tafel spraken boekdelen.
Karin Pruijssers en Rutger Zwart hielden elkaar heel lang in evenwicht. Door een klein foutje van Karin liep ze echter tegen grote gevolgen aan. Met een mooie combinatie zette Rutger Karin schaakmat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten