maandag 14 november 2022

Rutger Zwart is de nieuwe koploper

Jack Linders versloeg in een uiterst spannende partij Bert Baas. Het ging heel lang gelijk op, maar in het eindspel had Jack een toren en loper tegenover twee lopers voor Bert. Het duurde lang, maar uiteindelijk zag Bert in dat het niet meer te houden was en gaf op.
Kees Henstra vergaloppeerde zich letterlijk met een paard tegen Rutger Zwart en verloor deze "knol". Daarna ging nog een aanval met zijn dame mis, waardoor hij een toren verloor. Daarna was het gelijk over en uit en is Rutger Zwart de trotse nieuwe koploper.
Karin Pruijssers en Jack Linders volgen op gepaste afstand, maar liggen op de loer.
Bert Ekkelboom behaalde een mooie overwinning op Han Kip en sluipt op kousenvoeten weer de top/vijf binnen. Een mooie partij waarin Bert de terechte winnaar was.
Ingrid Klinkhamer stond een stuk voor tegen Dick Langedijk, maar nam genoegen met remise.  Enige onervarenheid speelde Ingrid parten, want ze stond absoluut beter en er had meer in gezeten voor haar. Dick was uiteraard heel tevreden met het resultaat.
Bas de Roos zit in een mindere periode. Deze keer verloor hij van André Langeslag. Laatstgenoemde trok vervaard ten aanval en Bas kon alleen een verdedigende stelling betrekken. De druk was echter zo groot dat een schaakmat onvermijdelijk werd. Een mooie overwinning voor André.
Ap Ketting verslikte zich al vrij snel in de openingsfase tegen Peter Grasman. Hij zou een stuk gaan verliezen, maar koos daarbij bovendien voor het verkeerde stuk. Hij gaf zijn dame weg en daarmee de partij. Het was snel over en sluiten.
Kees Pieterse had ook geen beste middag. In het middenspel kwam hij tegen Leo Oostendorp in de problemen. Hij kon geen aanval ontwikkelen en bleef achterin bij zijn koning hangen. Hij kwam steeds verder in de verdrukking en moest een toren opgeven tegen een loper voor Leo. Daarna zou hij zelfs een paard kwijtraken, maar zo ver liet hij het niet komen. Hij legde de koning op zijn rug en daarmee was de strijd gestreden.
Theo van der Bijl kwam in het middenspel tegen Aad de Bruijn een paard en een pion voor, maar in de loop van de strijd veranderde het toneel. Aad vocht zich terug en bracht beide partijen weer op gelijke hoogte met de stukken. Daarna werd de vredespijp gerookt en het punt gedeeld.
Johan Krebs speelde een goede partij tegen Theo Meulmeester, maar kon niet verhinderen dat langzaam maar zeker Theo de overhand kreeg. Zowel in kwaliteit als in stelling. Theo drukte door en Johan kon niet anders dan opgeven.
Ed van der Meulen bleek niet opgewassen tegen Maarten ter Bals. In het middenspel kwam Maarten een toren tegen een loper voor en daarna drukte hij door. Ed moest steeds verder achteruit en stond met zijn rug tegen de muur. Moegestreden gaf hij op.
Jan Kranenbarg verloor in het middenspel een paard en kwam dit verlies tegen Jan Spijkerbosch niet meer te boven. Laatstgenoemde zette onverdroten de aanvallen in en de muur van Jan Kranenbarg werd geslecht. Einde oefening en 1-0 voor Jan Spijkerbosch.
Michel vindt de weg naar boven langzaam maar zeker weer terug. Ditmaal bond hij Han van Doornen aan de zegekar. Han stribbelde wel tegen, maar kon de wal het schip niet laten keren.
Simon Zwart heeft de gave van engelengeduld. Hij `masseerde` de stukken van Michel Breij tot zachte chocola en veroverde daarmee de dame van Michel. Deze stribbelde nog wel tegen, maar kon zijn ondergang niet ontkomen.
Frank Klinkenberg is de man dit jaar van onder water gaan en toch weer boven komen. Hans Hertgers had hem in de houdgreep, maar door een fout kon Frank toch weer langszij komen. En dat is niet voor het eerst dit seizoen. Pleit voor hem dat hij niet zomaar opgeeft en hiermee bewijst dat een partij pas ten einde is als je verslagen bent.
Hieronder nog de tijd en plaats van een toernooi voor de liefhebbers.

19e Peter Verburg rapidtoernooi (7x 25 min. p.p.p.p.)
zondag 20 november 2022
in Kriebelz, Terwolde. Aanvang 10.00 uur.
Inclusief lunch in een mooie serre

Hoofdprijs € 100,- met acht andere prijzen bij voldoende deelname.
Inschrijfgeld (incl. lunch), € 15,50 jeugd € 12,50
Uiterlijk 9.30 uur present. Bij betaling in de zaal € 2,50 extra.
Aanmelden en meer informatie op: twelloseschaakclub.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten