maandag 7 november 2022

Bloedstollende partijen en een knappe overwinning van Peter Grasman

Bas de Roos had een groot overwicht tegen Ed van der Meulen. Hij had een loper en twee pionnen meer. Maar in het eindspel ging van alles mis en Ed dook als een volleerd wielrenner in het gat. Met hangen en wurgen en Ed in razende tijdnood met nog slechts enkele minuten kwam Bas nog tot een patstelling. Wat restte was een emmer zweet.
Leo Oostendorp en Simon Zwart hadden de langste partij van de dag. Leo moest werkelijk alles uit zijn  tenen halen met twee pionnen meer om Simon op de knieën te krijgen. Met beiden minder dan 10 minuten op de klok slaagde Leo uiteindelijk in zijn missie.
Bert Baas verloor enigszins verrassend van Peter Grasman. Andersom gezegd, een puike prestatie van Peter, want dit was nog niemand gelukt dit seizoen.
Het was een gekke wedstrijd, waarbij Peter het heel moeilijk had en Bert ogenschijnlijk beter stond. Maar als een duveltje uit een doosje, dan wel het befaamde konijn uit de toverhoed, wist Peter een mooie loper/toren combinatie op tafel te leggen, die Bert zijn dame kostte. Daarna duurde het nog even, maar zag Bert in dat hij de partij zou gaan verliezen en gaf op.
Een andere bloedstollende partij was die tussen Jack Linders en Rutger Zwart. In het eindspel had Rutger een toren tegen een loper van Jack. Maar Rutger had nog maar drie minuten op de klok. Na een afruilsessie kwam Rutger met zijn koning als overwinnaar te staan tegenover die van Jack. 
Jack moest terug en dat zou hem een pion kosten met een doorloop van een pion voor Rutger. Hij gaf dus op. Maar het was kantje boord voor Rutger. 
Johan Krebs speelde opnieuw een goede partij; ditmaal tegen Ingrid Klinkhamer. Lang ging het goed voor hem, maar toen sloeg Ingrid toe. Eerst veroverde ze een loper en daarna verzuimde Johan zijn dame als versterking terug te halen. Dit werd prompt afgestraft door Ingrid met een schaakmat.
Han van Doornen verslikte zich in een vorkcombinatie van Jan Kranenbarg, hetgeen hem al in de openingsfase zijn dame kostte. Hij ging nog wel even door, maar gaf al vrij snel daarna op. Een mooie overwinning voor Jan.
 Theo Meulmeester en Karin Pruijssers vochten een verbeten duel uit. In het middenspel veroverde Karin een pion en dat bleek de brug naar de overwinning. Ze kwam steeds verder naar voren en Theo moest zich met de moed der wanhoop verdedigen. Maar tenslotte was er geen houden aan en moest hij capituleren.
Han Kip en Ap Ketting stonden vrijwel gelijk toen Han helaas onverwacht weg moest. Hij gaf op en dat is altijd jammer voor het spelverloop, maar het is niet anders.
Kees Henstra moest ook alle zeilen bijzetten tegen Hans Hertgers. Hans kwam in het middenspel een toren versus een loper voor, maar werd in het eindspel weer ingehaald. Op het einde had Kees een pion meer, maar ook veel meer tijd. Hans ging door zijn klok en dat betekent automatisch verlies. 
André Langeslag verschalkte Dick Langedijk. André kwam prima uit de startblokken en veroverde al vrij snel een pion. Daarna accelereerde hij naar een volgende versnelling en gaf Dick het nakijken. Een schaakmat viel Dick ten deel en André kon glunderen.
Michel Breij liep tegen zijn eerste nederlaag aan tegen Aad de Bruijn. Michel had een goede stelling en was zeker niet de mindere tot dat moment. Toen vergiste hij zich in de stukken en verloor prompt een toren. Die slag kwam hij niet meer te boven en Aad haalde het volle punt binnen.
Jan Spijkerbosch speelde tegen Kees Pieterse. Vanaf het middenspel creëerde Kees een sterke aanvalsgolf op de rechtervleugel en veroverde hiermee een pion en een ijzersterke stelling.  Jan dacht nog een pion terug te kunnen veroveren, maar vergiste zich. Dit kostte hem prompt een paard, waarna hij opgaf.
Maarten ter Bals kon het niet bolwerken tegen Frank Klinkenberg. Maarten kwam een pion achter en kon ook niet uit de verdediging komen. Frank had met een paard in de frontlinie een ijzersterke troef in handen. Na een gedwongen toren-afruil kon hij met zijn paard nog een toren veroveren en daarna was er geen houden meer aan voor Maarten. Terecht gaf hij op.
Theo van der Bijl liep tegen verlies aan in zijn partij met Michel Westhoff. Een combinatie verliep voor hem niet zoals gepland en Michel veroverde een loper. Theo bleef daarna nog lang in de race, maar kon het kopje ondergaan niet voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten