maandag 23 januari 2023

Bert Baas is de nieuwe leider in het klassement

Dorinde Bierman was niet opgewassen tegen Jan Kranenbarg. Jan was de bovenliggende partij en gaf Dorinde geen kans om initiatieven te ontplooien.  Gedecideerd manoeuvreerde Jan zich naar de verdiende overwinning.
Dick Langedijk behaalde een eclatante overwinning op André Langeslag. Dick was de bete partij en had op een gegeven moment twee stukken meer. Een nederlaag was niet af te wenden voor André. Door twee opeenvolgende overwinningen stijgt Dick een aantal plaatsen op de ranglijst.
Ap Ketting en Simon Zwart speelden remise. Simon had een pion meer, maar zag er kennelijk geen brood in om er een slijtageslag van te maken.
Ook Ed van der Meulen en Bas de Roos deelden het punt. Beiden waren zo aan elkaar gewaagd dat er een vrijwel verankerd plateau lag, waarvoor voor beiden geen doorkomen aan was.
Henk Noort had het betere van het spel tegen Theo van der Bijl. In de eindfase stond Theo een paard achter en was volledig tot de laatste verdedigingslijn teruggeduwd. Maar Henk had de tijdsfactor tegen. Nog slechts 8 minuten op de klok en dat speelde hem dusdanig parten dat hij remise aanbood.
Jan Spijkerbosch begin een kostbare fout tegen Frank Klinkenberg en dat werd hem fataal. Een solide schaakmat en het volle punt voor Frank.
Maarten ter Bals en Aad de Bruijn deelden ook het punt. In het begin van het eindspel stond Aad er kwalitatief beter voor, maar hij vergooide dat weer door ook iets in de aanbieding te doen. Met beiden in het eindspel evenveel pionnen deelden ze broederlijk het punt.
Ook Peter Aartsen en Kees Pieterse kwamen niet verder dan remise. In een volkomen gelijke stelling zagen beiden in dat zonder grote risico's er niets te halen viel. Ergo, verdeling van het punt.
Peter Grasman verschalkte Leo Oostendorp. In het middenspel verloor Leo zijn dame en hij kwam dat verlies niet meer te boven. Peter speelde zijn voordeel gedegen uit en Leo kon niets anders doen dan de handdoek in de ring gooien.
Karin Pruijssers en Bert Baas waanden zich in de arena van het middeleeuwse Rome. De strijdwagens met paarden stonden tegenover elkaar, maar na veel wapengekletter liep een paard van Karin een dodelijke wond op en werd de arena uitgedragen. Toen daarna Bert ook nog eens zijn dame in stelling bracht tegenover die van Karin was het pleit beslecht en gaf zij op.
Rutger Zwart speelde tegen Jack Linders en die deed het prima. Ondanks dat Rutger een toren won versus verlies van zijn loper had hij naar eigen inzicht geen lekkere stelling.  Hij koos voor de gulden middenweg en nam genoegen met een half punt voor beiden. Hierdoor is Bert Baas de trotse nieuwe leider.
Theo Meulmeester verknalde de aspiraties van Michel Breij, die tot 2 weken geleden als een speer ging. Theo was in het middenspel de bovenliggende partij na een fout van Michel. Theo had een kwaliteit (paard) meer en een betere stelling. Michel zag het hopeloze hiervan in en gaf op.
Michel Westhoff speelde tegen Marco Verdonk. Marco kwam heel slecht uit de opening en liep direct achter de feiten aan. Michel gooide alles op de aanval van de vijandelijke koning en Marco kon zijn stukken aan de rechterkant van het veld totaal niet ontwikkelen. Michel drong verder aan en het werd voor Marco totaal onmogelijk om hieraan te ontsnappen. Terecht dat hij het moede hoofd boog en opgaf.
Han Kip ging ten onder tegen Kees Henstra. Ondanks fel verzet van Han werd hij steeds verder in de hoek gedrongen en hij zag in dat een nederlaag niet te ontlopen was.
In de langste partij van de dag had Bert Ekkelboom het beste van het spel tegen Hans Hertgers. Met beiden gelijke lopers, maar Bert twee pionnen meer zette Bert met engelengeduld de nodige stapjes naar de overkant. Hans verdedigde wat hij kon, maar hij kon de opmars van een pion tot promotie naar dame niet gaan tegenhouden. Daarom gaf hij uiteindelijk ook op. Bert is hierdoor naar de vierde plaats opgeklommen.
Tot slot het vertrek aan het einde van het seizoen door Michel en Kees. Na 7 jaren willen zij het estafettestokje aan twee anderen overdragen. Natuurlijk wordt gezorgd voor een degelijke overdracht met de nodige uitleg. Bovendien staan vrijwel alle handelingen zwart op wit beschreven en kan na de overdracht in het begin op hun worden teruggevallen.
Michel en Kees hopen dat de club blijft bestaan en doen dan ook een vriendelijk beroep op eenieder om zich hiervoor eventueel beschikbaar te stellen. Wordt vervolgd hopen we.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten