maandag 16 januari 2023

Onbeslist gevecht om de koppositie

Dick Langedijk behaalde een verdiende overwinning op Johan Krebs. Johan was er volgens hemzelf nog niet helemaal met zijn gedachten bij, hetgeen begrijpelijk is. Desondanks was het voor Dick een mooie overwinning.
Bert Baas kon met een overwinning de koppositie overnemen van Rutger Zwart. Het werd een uiterst boeiend gevecht, waarbij Bert aanvankelijk de betere papieren had. Hij veroverde een kwaliteit en een pion. Maar zoals zo vaak toverde Rutger een prachtige gevaarlijke stelling uit de toverhoed. Na enig heen en weer schuiven werd toch tot remise besloten in een moeilijke stelling.
Bert Ekkelboom en Peter Grasman waren ook aan elkaar gewaagd. Zodanig zelfs, dat er voor beiden niet meer in zat dan remise.
Ook Theo Meulmeester en Aad de Bruijn deelden het punt. In een gelijke eindstelling (beiden vier pionnen) kon geen van beiden de overhand krijgen met de koning.
Ap Ketting ging eervol ten onder tegen Marco Verdonk. Ap kwam 2 pionnen achter, maar veroverde er weer één terug. Het leek remise te worden, maar Ap vergaloppeerde zich met zijn paard. Maar Marco heeft er hard voor moeten werken.
Kees Pieterse dacht tegen Michel Westhoff zich enige alternatieve openingszetten te kunnen veroorloven., Dat moest hij duur bekopen. Hij duikelde regelrecht de afgrond in. De les: gewoon bij de normale openingszetten blijven.
Henk Noort en Bas de Roos waren aan elkaar gewaagd. Geen van beiden durfde de aanval op te zoeken, waardoor een remise het meest voor de hand lag.
Dorinde Bierma moest de meerdere erkennen in Theo van der Bijl. Theo zocht de aanval en Dorinde moest achteruit. Vlak voordat de genadeslag zou komen door schaakmat, gaf Dorinde op.
Leo Oostendorp had zijn handen vol aan Michel Breij. Maar toen de dame viel van Michel was het een kwestie van bij de les blijven voor Leo. Met engelengeduld zette hij druk en na een afruil van zijn dame tegen een toren van Michel was hij door de stand van zijn pionnen zeker van de overwinning.
Hans Hertgers en Han Kip gaven elkaar geen duimbreed toe. Voor geen van beiden zag het er naar uit dat veel terreinwinst zou worden geboekt. Besloten werd de vredespijp te roken.
Jan Spijkerbosch ging kopje onder tegen de oude meester Simon Zwart. Met een mooie combinatie wist Simon de dame van Jan te veroveren, waarmee het pleit was beslecht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten