maandag 9 januari 2023

Mooie overwinning van Michel Breij

Rutger Zwart versloeg in de beslissende partij voor de Ap Ketting-bokaal in de A-categorie Karin Pruijssers. Karin hield een ongemakkelijke stand in het middenspel en Rutger kon een mooie aanval plaatsen, waarbij de dame van Karin in de vergetelheid zou raken. Dit ziende sloeg zij het boek dicht.
Hierdoor wordt de strijd om de superbokaal gestreden tussen Rutger Zwart en Kees Pieterse.
Laatstgenoemde was niet opgewassen tegen Bert Baas. Lang ging het gelijk op, maar Bert had een aanzienlijke druk door zijn beide lopers en dame op de verdediging van Kees. Hierdoor moest Kees een toren offeren, tegenover slechts een loper van Bert. Daarna maakte Kees een beoordelingsfout, waardoor zijn paard in de afgrond verdween. Hiermee was het over en uit voor hem.
Ap Ketting en Aad de Bruijn waren aan elkaar gewaagd. Beiden zagen in dat zonder risico's er geen winst was te behalen en dus was remise een logisch gevolg.
Ed van der Meulen trok alle registers open tegen André Langeslag. Dit resulteerde in het eindspel tot een prachtige aanval waartegen André niets kon beginnen. Een puike schaakmat werd het en een vol punt voor Ed.
Michel Westhoff begon goed tegen Peter Grasman en kwam een pion en een kwaliteit voor. Daarna ging het weer minder goed en kwam Peter langszij. In het eindspel werd het een moeilijke stelling voor beiden en dus besloten ze het punt broederlijk te delen.
Sipke Vonk speelde als nieuwkomer tegen Dick Langedijk. Dick bleek een maatje te groot te zijn en Sipke kon een nederlaag niet afwenden.
De andere nieuwkomer Dorinde Bierma deed het beter tegen Bas de Roos. In een leuke partij hielden ze elkaar goed in evenwicht en dan (het wordt langdradig) is een half puntje voor ieder welkom.
Mutatis mutandis was de wedstrijd tussen Maarten ter Bals en Simon Zwart. Simon had een pion meer, maar zijn stelling was niet beter. Remise derhalve.
Michel Breij komt steeds beter uit de verf. Tegen een heel geduchte tegenstander, Marco Verdonk, haalde hij het volle punt. Marco had niet zijn beste dag en verloor in het middenspel een kwaliteit. Daarna vergaloppeerde hij zich door een paardenzet van Michel niet tijdig te ondervangen. Prompt kwam er een vork op zijn toren/koning. Hierna gaf hij terecht op.
Jan Spijkerbosch was net terug van vakantie en was wellicht nog in deze sfeer. Maar Theo Meulmeester niet. Die was messcherp en bracht Jan met de volle winst weer heel snel tot de werkelijkheid van het koude Nederland terug.
Jack Linders en Hans Hertgers maakten elkaar het leven zuur, maar niet zo sterk dat er een winnaar uit naar voren kwam. Jack probeerde het een paar keer alsnog, maar Hans hield de poort gesloten. Uiteindelijk werd het dus remise.
Leo Oostendorp streed voor wat hij waard was tegen Han Kip. Heel lang ging het gelijk op, maar Han sloop op kousenvoeten steeds verder naar voren. De druk werd groter en groter op Leo en uiteindelijk kon Han doordrukken en de volle winst behalen. Opnieuw een mooie partij om naar te kijken!
Henk Noort en Ingrid Klinkhamer maakten er ook een lange wedstrijd van. Ingrid viel aan, maar Henk zoals altijd verdedigde heel bekwaam. Er viel geen bres te slaan voor beiden en het punt moest dus worden gedeeld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten