maandag 20 februari 2023

Mooie overwinning van Theo Meulmeester

Kees Henstra wisselde stuivertje op de ranglijst met Bert Ekkelboom door hem in een onderling duel te verslaan. Een mooie partij waarbij Kees positioneel wellicht iets sterker stond. Maar dat was niet meer van belang toen Bert een verkeerde afslag nam. De problemen waren direct zo groot dat hij zijn dame moest inleveren, waarna hij gelijk opgaf.
Frank Klinkenberg speelde tegen Leo Oostendorp en deed in het middenspel zijn dame zomaar in de aanbieding. Leo dacht daar niet lang over na en voor Frank was het direct over en uit.
Dick Langedijk kon het niet bolwerken tegen Dorinde Bierman. Beiden werkten hard aan een schaakmat, Dick was er dichtbij maar Dorinde was er net iets eerder bij en behaalde dus het volle punt.
Michel Westhoff veroverde een pion tegen Rutger Zwart, maar dat was nu net de bedoeling van Rutger. Hij verkreeg daardoor een explosieve aanvallende stelling en Michel moest terug. Toen daar nog eens een vork overheen kwam op een toren/koning was het gedaan met de pret en Michel gaf op.
Johan Krebs speelde een stuk beter dan zijn twee voorgaande partijen. Bas de Roos moest alle registers opentrekken en dat lukte tenslotte. Hij veroverde een kwaliteit en sloeg in het eindspel gaten in de verdediging van Johan. Het ging niet goed meer en Johan moest opgeven.
Ap Ketting speelde een sterke wedstrijd tegen Karin Pruijssers. In het eindspel stond Ap zelfs een pion voor, maar hij bood voor alle zekerheid toch remise aan, hetgeen Karin accepteerde.
André Langeslag verloor in het begin van het middenspel een kwaliteit tegen Ingrid Klinkhamer, maar hield toch lang stand. Hij verzuimde echter zijn enige toren dekking van zijn koning te geven en dat werd hem fataal. Zijn toren viel, waarna hij opgaf. Zo niet, dan had de volgende zet van Ingrid schaakmat geweest.
Hetzelfde overkwam Simon Zwart tegen Peter Aartsen. Aan een lange reeks van ongeslagen zijn kwam een einde voor Simon. Hij kwam een toren achter en liep daarna achter de feiten aan. Vlak voor het schaakmat dreigde te worden gaf Simon op.
Jan Spijkerbosch en Michel Breij speelden een leuke partij. Michel kwam beter uit de openingsfase, maar liet Jan in het middenspel weer langszij komen. In het eindspel echter stootte Michel door en de muren van de verdediging van Jan vielen om en verkruimelden tot een hoopje as.
Aad de Bruijn reeg Theo van der Bijl aan zijn schaakdegen. Theo gaf goed partij, maar kon niet voorkomen dat Aad langzaam maar zeker aan het langste eindje trok. Voor het helemaal fout zou lopen, gaf Theo de pijp aan Maarten.
De andere Maarten (ter Bals) speelde tegen Kees Pieterse. Kees deed enige openingszetten en Maarten dacht er volgens het boekje de nodige tegenzetten tegenover te stellen. Helaas te laat voor hem kwam hij erachter dat het boek op de verkeerde bladzijde lag. Kees veroverde een pion en een loper, waarna het een kwestie was van langzaam maar zeker pionnen te gaan snoepen. Maarten liet het niet zo ver komen en gaf op.
Bert Baas speelde tegen Peter Grasman. Bert trok langzaam maar zeker het initiatief naar zich toe en Peter kon niet tot aanvallen komen. Met een paar mooie zetten werd het voor Peter onmogelijk aan de nederlaag te ontkomen. Voordat de definitieve schaakmat kwam gaf Peter op.
Theo Meulmeester verraste zichzelf en zijn tegenstander Han Kip. Theo kwam in het middenspel gevaarlijk op en Han kon zich slechts verdedigen. Hij kwam zo onder druk te staan, dat hij geen kant meer op kon.
Theo behaalde met een gedegen schaakmat een mooie overwinning.
De langste partij van de dag was die tussen Henk Noort en Hans Hertgers. Henk gaat steeds beter spelen en gaf goed partij. Maar Hans loopt al wat langer mee en bouwde heel geduldig aan een mooi offensief. De druk werd zo groot voor Henk dat zijn koning van alle kanten onder vuur kwam te liggen, terwijl gelijktijdig een toren geofferd moest worden. Dit kon niet goed blijven gaan en Hans maakte het karwei dan ook in stijl met een schaakmat af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten