maandag 6 maart 2023

Enige verrassende uitslagen

Johan Krebs speelde zijn beste wedstrijd van dit seizoen. Hij maakte het Ed van der Meulen knap lastig. In het eindspel echter verloor Johan een loper en dat leidde de nederlaag in. Hij weerstond nog enige tijd de druk, maar kon het verlies niet tegenhouden.
Michel Westhoff en Ap Ketting stonden ogenschijnlijk volkomen gelijk, maar Michel vergat in al zijn aanvalsdrift om zijn koning bescherming te bieden. Dat kwam hem duur te staan, want een schaakmat werd hierdoor onvermijdelijk.
Frank Klinkenberg bleek een maatje te groot voor Dorinde Bierma. Frank had het initiatief en Dorinde kon niet anders dan terugtrekkende bewegingen maken. Ze kwam steeds meer in het nauw en verloor kwaliteit. Met gebogen hoofd moest zij de winst aan Frank laten.
André Langeslag leek voor een verassing te gaan zorgen. In het begin kwam hij een kwaliteit voor tegen Maarten ter Bals. Maar zoals wel vaker verloor André langzaam maar zeker de concentratie. Hij verloor een kwaliteit en even later overkwam hem nogmaals hetzelfde. Daarna was het over en uit met pret en behaalde Maarten de zege.
Aad de Bruijn had (zoals iedereen wel eens een keer) een off-day. Hij gaf zonder enige dekking twee stukken weg aan Kees Pieterse. Toen er vervolgens een vork op hem afkwam tegen de koning/toren gaf hij terecht op.
Henk Noort zorgde toch wel voor een verrassing door Peter Grasman te verslaan. Peter verloor zichzelf en gaf zomaar een stuk weg. Toen hij enige tijd later nog eens een toren verloor tegen een mindere kwaliteit van Henk gaf hij op.
Ook Jan Kranenbarg verraste zichzelf en zijn tegenstander Peter Aartsen. Jan speelde degelijk en Peter vergaloppeerde zich in het middenspel. Dat kostte hem een kwaliteit en kwam hem in het eindspel duur te staan. Jan kon pionnen gaan snoepen!. Peter zag in dat de uitkomst negatief was voor hem en gaf op.
Dick Langedijk werd al gelijk in de eerste ronde knock-out geslagen door Michel Breij. Hij had nog niet eens twee keer met zijn ogen geknipperd of hij lag al uitgeteld op het canvas.
Bas de Roos had het moeilijk tegen Simon Zwart. Bas hield lang vol, maar werd toch steeds verder naar zijn achterlijn gedrukt. Een combinatie van toren/pion tegenover een toren van Bas werd hem te veel. Terecht legde hij zijn koning om.
Theo Meulmeester is blijkbaar een kwelgeest voor Leo Oostendorp. De vorige keer liep niet goed af voor Leo en ook deze keer bleek de partij Theo geen windeieren te leggen. Hij veroverde een kwaliteit. Leo keek mistroostig naar het bord, kon geen oplossing vinden om de partij om te draaien en gaf op.
Hans Hertgers speelde een prima partij tegen Rutger Zwart. Hij hield het heel lang vol. In het eindspel hadden beiden 6 pionnen, maar Hans had toch beduidend slechtere kaarten, want hij had een dubbelpion en bovendien ook niet aangesloten/verbonden met een andere pion. Hij moest terug met zijn koning en Rutger buitte met behulp van een doorschuivende pion de situatie volledig volgens het boekje uit.  Winst derhalve voor Rutger.
Jack Linders en Han Kip speelden een uiterst interessante partij, waarbij geen van beiden de overhand kon verkrijgen. Na lang nadenken trokken beiden de conclusie dat verdeling van het punt de enige juiste oplossing was.
Karin Pruijssers was vandaag heel goed op dreef tegen Bert Ekkelboom. Bert, voor iedereen een heel geduchte tegenstander, verloor terrein in het middenspel en Karin kwam ijzersterk in een riante positie. Zozeer zelfs dat Bert begreep dat er vandaag niets voor hem te halen viel. Hij probeerde nog een vertragende tactiek, maar kon de nederlaag niet voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten