maandag 27 maart 2023

Prachtige overwinning van Theo Meulmeester

De verrassing van de dag was de mooie overwinning van Theo Meulmeester op Bert Baas. Bert maakte in de openingsfase een minder goede zet en dat kwam hem in het vervolg van de partij duur te staan. In het eindspel had Theo een toren veroverd met het verlies van zijn paard. Door een vrijpion kon hij ongehinderd oprukken, omdat Bert als hij de pion wilde tegenhouden nog een paard zou verliezen. Hij zag de onmogelijkheid tot verder spelen in en gaf terecht op.
Rutger Zwart opende zoals zo vaak een pion. Ditmaal tegen Jack Linders. Maar hierdoor verkrijgt hij iedere keer een ijzersterke stelling. Ook Jack ondervond dit aan den lijve. Hij spartelde lang tegen, maar moest toch het onderspit delven.
Marco Verdonk moest er hard voor werken, maar hij behaalde een mooie zege op Theo van der Bijl. Theo verloor een toren, tegenover het verlies van een loper. Toen hij in het eindspel werd geconfronteerd met een nieuw verlies van een loper gaf hij op.
Aad de Bruijn rekende in de langste partij van de dag af met Henk Noort. Henk verloor in het middenspel een kwaliteit en kon daarna alleen maar verdedigen. Hij probeerde nog een slimmigheidje voor een schaakmat, maar Aad doorzag het. Daarna was er geen houden meer aan, met een schaakmat als eindresultaat.
Kees Pieterse en Jan Kranenbarg waren aan elkaar gewaagd. Beiden hadden evenveel kwaliteit en er was zonder gevaar voor eigen leven geen doorkomen aan. Dus werd maar tot remise besloten.
Mutatis mutandis gold dat ook voor de partij tussen Leo Oostendorp en Peter Grasman. In de eindstelling hadden beiden 5 pionnen en een loper. Peter vond het wel best en bood remise aan. Aldus geschiedde.
Michel Breij overrompelde André Langeslag. Laatstgenoemde kwam slecht uit de opening en werd volkomen vastgepind met zijn koning. Een schaakmat was het gevolg.
Ook Dick Langedijk kon het niet bolwerken tegen Simon Zwart. Lang hield hij stand, maar in het eindspel verbrokkelde zijn stelling volledig. Simon haalde bekwaam het volle punt binnen.
Maarten ter Bals haalde ook het punt binnen tegen Johan Krebs, maar het ging niet zomaar. Johan leverde goed tegenspel en het duurde tot de 35e zet voordat zijn stelling wankelde. Daarna was het over en uit. Johan krijgt als compliment mee dat hij inmiddels tot het eindspel bekwaam tegengas geeft.
Peter Aartsen zette zo snel tegen Frank Klinkenberg dat hij zichzelf bij wijze van spreken versloeg. Hij jakkerde over het bord als Max Verstappen, maar hij kwam niet goed door de bocht. Frank knikte dankjewel en verzilverde de zege.
Bert Ekkelboom en Michel Westhoff speelden ook een leuke partij. Michel had betere kwaliteit, maar Bert meer pionnen. Geen van beiden zag kans de ander te overmeesteren en dus werd de vredespijp gerookt.
Hans Hertgers bleef uiterst kalm tegen Ap Ketting, die verwoed tegenstand bood. Hans harkte tot driemaal toe een pion binnen en dat was voor Ap genoeg om op te geven.
Tot slot het onderstaande bericht van Maarten ter Basl:
Uit nalatenschap van ons oud bestuurslid zijn er complete jaargangen New in Chess.
2005 – 2011, 2014 t/m 2020 incompleet.
2012 mist nr. 8
2013 afwezig
Mocht je belangstelling hebben per jaargang aangeven svp. Geen losse nummers vragen.
Svp per app of mail belangstelling doorgeven:
06-15160567 of balsmter@gmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten