maandag 9 oktober 2023

Knappe remises van Henk Noort en Dick Langedijk

De langste partij van de dag ging tussen Han Kip en Bert Baas. Het werd een enerverend duel, waarbij Bert in de eindfase een foutje beging. Het kwam hem duur te staan. Hij verloor een paard. Han moest daarna nog heel hard werken voor de overwinning, maar hij bleef geduldig en pakte het volle punt.
Michel Westhoff en Rutger Zwart speelden eveneens een boeiende partij. Michel wist in de openingsfase een pion voorsprong te nemen, maar halverwege kwam Rutger weer langszij. Na boeiende positiewisselingen bood Michel remise aan, hetgeen Rutger accepteerde.
Bert Ekkelboom en Peter Grasman streden op het scherpst van de snede. Het werd een slopend duel, waarbij uiteindelijk Bert de betere stelling verkreeg. Hij dreigde met een pion te promoveren, maar Peter zag ook in dat hij het niet zou gaan redden en gaf op.
Henk Noort boekte een knappe remise tegen Theo Meulmeester. Na 2 uur spelen hadden beiden nog alle pionnen en een stelling met torens die verder aanvallen onmogelijk maakte zonder grote risico's te nemen. Remise was een waardig slotakkoord van deze partij.
De snelste partij van de dag was tussen Ap Ketting en Kees Pieterse. In het eindspel hadden beide spelers evenveel kwaliteit, maar alles stond muurvast. Degene die iets zou gaan proberen, kon wel eens in het moeras zinken. Terecht dat het punt werd gedeeld.
Jan Kranenbarg en Aad de Bruijn maakten er ook een leuke partij van. Lang ging het goed voor Jan, maar in de eindfase wist Aad een pion te veroveren. Dit samen met een dreiging van een pion ondersteund door een loper om te kunnen gaan promoveren brak Jan op. Moegestreden gaf hij zich gewonnen.
Dick Langedijk behaalde een verassende remise tegen Jan Spijkerbosch. Beide heren waren aan elkaar gewaagd. De uitkomst laat zich raden; remise, waar vooral Dick heel content me was.
Daan Weenk kon het niet bolwerken tegen André Langeslag. Daan zit nog in een leerproces en moet hier niet om geven. Van elke wedstrijd leert hij. Het ging nu al een stukje beter dan de eerste wedstrijd, dus de opgaande lijn zit er aan te komen.
Simon Zwart kwam een pion voor tegen Michel Breij en had tot 10 minuten voor tijd de betere papieren. Om onverklaarbare redenen vergat hij de klok en ging voor "de bijl" . Jammer, want dat is niet de leukste manier om te verliezen. Michel pakte hierdoor het volle punt.
Kees Henstra had de handen vol aan Frank Klinkenberg die goed weerstand bood. Helaas voor Frank kwam hij er toch slechter voor te staan vanwege twee dubbelpionnen.  Hij kon daardoor niet alle pionnen dekking geven. Kees wist hiermee wel raad en veroverde twee pionnen. Frank zag in dat de partij verloren zou gaan en gaf op.
Ingrid Klinkhamer versloeg Dorinde Bierma. Een gedekte loper op de vijandelijke toren met daarachter de dame deed Dorinde de das om. Ingrid stond toen positioneel al iets beter, maar de val van de toren gaf de doorslag. Daarna was het een kwestie voor Ingrid van uitspelen. Dat deed ze met verve.
Han van Doornen speelde een puike wedstrijd tegen Peter Aartsen. Met name zijn combinaties van pion met een loper ervoor gaf Peter nachtmerries. Hij moest een toren offeren voor een loper om promotie van een pion tegen te houden. Toen hij daarna nog een verkeerde zet deed met zijn toren voor afruil gaf hij gelijk op. Een mooie overwinning voor Han.
Cees Sep en Theo van der Bijl maakten er ook een spektakelstuk van. Nadat alle kruitdampen waren opgetrokken ontstond er een min of meer gelijke stand in stukken, maar de stelling van Cees was iets beter. Theo had een dubbelpion in het eindspel en dat is nooit lekker. Toen hij vervolgens een loper ter ruiling aanbood was het pleit beslecht., omdat zijn dubbelpion daarna niet meer te redden was. Theo overzag het slagveld en gaf op.
Jack Linders speelde tegen Rob Izaks. Het was tot het middenspel een gelijke strijd, maar toen maakte Rob een cruciale fout. Dit speelde de partij zodanig parten dat er een schaakmat door Jack zou volgen. Rob zag dit in en gaf op.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten