maandag 26 februari 2024

Knappe overwinningen van Frank Klinkenberg en Michel Westhoff

In een bloedstollende partij wist Michel Westhoff de overwinning te behalen op Rutger Zwart. Michel begon goed, veroverde een loper tegen het verlies van 2 pionnen, maar Rutger kwam sterk terug. In het eindspel leken de beste kansen zelfs voor Rutger met twee pionnen in het zicht van de achterlijn. Rutger had nog 1 paard tegen Michel 2. Op miraculeuze wijze (Rutger had nog slechts 2 minuten op de klok) ontsnapte Michel en zette de partij zelfs om in winst.  Rutger zag dat het niet meer zou gaan lukken en gaf op.
Michel Breij en Dorinde Bierma speelden een leuke partij. Michel was in de loop van de partij de bovenliggende qua stukken, maar kon dit niet verzilveren. Hij zag niet in hoe ondanks een loper meer hij de zege kon behalen en accepteerde het remiseaanbod van Dorinde.
Ap Ketting liet een zeker schijnende overwinning tegen Henk Noort volledig door de vingers glippen. Het gaf Henk de gelegenheid een toren te veroveren in het eindspel en zodoende weer de betere stukken te hebben. Maar gelet op de resterende tijdspanne op de klok bood Henk remise aan hetgeen Ap met beide handen aannam.
Daan Weenk speelde goed tegen Maarten ter Bals, maar speelt nog in een te hoog tempo. Hij gunt zichzelf de tijd nog niet om rustige zijn ogen over het veld te laten dwalen en dat kwam hem ook vandaag duur te staan. Als hij dat facet onder de knie krijgt, zal hij zeker een goede tegenstander voor een aantal mensen gaan worden.
Dick Langedijk vergaloppeerde zich tegen Jan Spijkerbosch en gaf zomaar een kwaliteit weg. Tegen een oude rot als Jan is dat dodelijk, hetgeen ook tot uitdrukking komt in de uitslag.
Bert Baas en Han Kip waren volledig aan elkaar gewaagd en dan weet men de uitslag; remise.
Hetzelfde geldt mutatis mutandis voor de partij tussen Jack Linders en Rob Izaks. Dus ook deling van het punt.
Bert Meester speelde tegen Ed Blankestijn en sleepte zijn 2e overwinning binnen. Ed verrekende zich in een zet en verloor prompt een kwaliteit. Die klap kwam hij niet meer te boven en hij gaf dan ook op.
Han van Doornen verslikte zich tegen Ingrid Klinkhamer in de berekening van zetten. Prompt verloor hij een toren, terwijl hij op dat moment al 2 stukken achterstond. Hij zag in dat verder spelen alleen zelfkwelling zou worden en gaf de pijp aan Maarten. Een mooie prestatie van Ingrid.
Aad de Bruijn ontsnapte tegen Leo Oostendorp aan een nederlaag. Na felle gevechten in het middenspel en in het begin van het eindspel bezat Leo nog een toren met 4 pionnen, tegenover Aad een paard met 4 pionnen. Aad had echter een ijzersterke positie voor zijn paard gecreëerd, waardoor het voor Leo toch onmogelijk werd om voordeel uit zijn toren te behalen. 
Peter Aartsen en Frank Klinkenberg speelden een uiterst vreemde wedstrijd. Ogenschijnlijk verloor Frank behoorlijk kwaliteit; een loper en een paard tegenover het binnenhalen van slechts 2 pionnen. Maar Frank had het heel slim aangepakt. De winst van de stukken kon Peter alleen verkrijgen door met zijn koning het middenterrein te betreden. Toen sloeg Frank onverbiddelijk toe. De koning van Peter stond eenzaam in de Sahara en werd door een zandstorm (pion en dame) genadeloos afgeslacht.
Peter Grasman en Marco Verdonk rookten de vredespijp na een lange partij. Peter had weliswaar een pion meer, maar kon hier geen voordeel mee behalen.
Het wordt ééntonig, maar ook Theo Meulmeester en Theo van der Bijl deelden het punt. Theo van der Bijl kwam een pion achter, maar haalde die in het middenspel weer terug. In het eindspel ontstond er een gelijkwaardige stelling, waarmee beide heren uit de voeten konden.


Kees Pieterse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten